Recursul compensatoriu. Eliberările deținuților vor continua până în 2022. Cu ce urmări?

Data actualizării: Data publicării:
catuse_crop

Recursul compensatoriu este blamat de toată lumea, cu fiecare nouă faptă comisă de un fost deținut eliberat prematur în baza legii promovate de ministrul justiției, Tudorel Toader. Este cazul și în aceste zile, când opinia publică a fost indignată de o nouă crimă comisă la Mediaș de un tânăr care mai avea o condamnare pentru omor și care fusese eliberat înainte de termen. Se pune, firesc, întrebarea cât de eficient este recursul compensatoriu, ţinând cont de gradul mare de recidivă din România? Nu prea funcţionează, dacă luăm în calcul datele oficiale de la Ministerul Justiției. Specialiştii spun că mulţi dintre cei eliberaţi condiţionat s-au întors după gratii după ce au repetat fapte de omor, tâlhării, violuri sau alte fapte cu violenţă. Și lucrurile nu se vor opri aici. Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor din penitenciare, a declarat la Digi24 că procesul eliberărilor în baza recursului compensatoriu va continua până în 2022.

Din 2017 şi până în prezent, peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, a anunțat Sorin Dumitrașcu, precizând că sunt cifre furnizate de Administrația Penitenciarelor. Asta chiar dacă responsabilii din domeniu atrăgeau atenţia că măsura ar putea fi să nu fie una tocmai potrivită, având în vedere că gradul de recidivă ajunge în ţara noastră undeva la 80-90%. Asta şi pentru că, poate, societatea nu este pregătită sau statul nu ia măsuri de integrare a deţinuţilor în societate.

Datele statistice arată că în aproximativ un an, aproape 900 dintre deţinuţii eliberaţi mai devreme faţă de termen s-au reîntors după gratii. Aceştia au săvârşit fapte pentru care în trecut au mai fost condamnaţi. În jur de 200 de români au avut de suferit în urma faptelor săvârşite de deţinuţii condamnaţi în trecut.

Ce înseamnă recursul compensatoriu? După numeroasele condamnări la CEDO pentru condițiile mizere din închisori, reprezentanţii statului au decis ca fiecare deţinut care a fost condamnat să primească o recompensă pentru condiţiile improprii. Astfel, la fiecare 30 de zile ispășite, primește un bonus de șase zile. 

3.000 de euro și pedeapsă redusă pentru un violator care a invocat legea recursului compensatoriu

Vlad Voiculescu: „Ce despăgubiri vor primi românii care au pătimit în spitale în condiții mai grele decât în închisori?”

2018, anul în care România a devenit raiul infractorilor. Peste 9.000 de deținuți, eliberați înainte de termen

„Aproape în fiecare zi sunt comise infracțiuni de către recidiviști din 'Promoția Toader'”

„Noi am spus-o încă de acum un an. Din punct de vedere moral, o astfel de măsură nu se justifică, nu e absolut nicio justificare pentru a folosi pretextul condițiilor improprii din închisori, câtă vreme condițiile din România nu sunt mai bune. Din punct de vedere tehnic, această măsură va rezulta, într-un orizont de timp de unul-trei ani într-o creștere, de fapt, a numărului de deținuți din penitenciare, pentru că de fapt se încurajează criminalitatea și se introduce un nou ciclu de deținuți. Practic, la acel volum normal de intrări-ieșiri din penitenciare se adaugă această promoție Toader. Ne așteptăm la o creștere a numărului de deținuți față de 2017 la 3.000 - 3.500 de deținuți, deci cu siguranță că efectele se vor vedea și în ceea ce privește populația penitenciară, nu doar în ceea ce privește agravarea infracțiunilor care, iată, le vedem că se întâmplă aproape în fiecare zi și sunt comise de recidiviști din această promoție Toader”, a atras atenția, la Digi24, Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor din penitenciare.

Citiți și: 

VIDEO. Momentul în care criminalul eliberat prin recursul compensatoriu atacă un tânăr de 25 de ani

VIDEO. Imagini noi cu criminalul de la Mediaș. Cum a pornit conflictul din bar

Criminal, eliberat în baza legii recursului compensatoriu, acuzat pentru o nouă crimă

Violator în serie, eliberat în baza recursului compensatoriu, arestat pentru agresiune sexuală

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri