„Omul în alb”, audiat la Parchetul Militar: „Îmi asum toate faptele jandarmilor mei”

Data actualizării: Data publicării:
20180913093235_IMG_0764-01 (1)
Inquam Photos / George Calin

Colonelul Cătălin Paraschiv, coordonatorul brigăzii speciale a Jandarmeriei, a fost audiat joi la Parchetul Militar. Cunoscut în spaţiul public drept „Omul în alb”, acesta a declarat că Brigada specială a Jandarmeriei a acționat conform legii, în timpul protestului de pe 10 august.

20180913093242_IMG_0775-01
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Actualizare 12:00 - Cătălin Paraschiv a plecat de la Parchetul Militar. 

„Am fost în calitate de martor. Am declarat efectiv ce s-a întâmplat în acea seară. Îmi asum toate faptele jandarmilor mei. Ale BSIJ-ului. Atâta tot. Brigada Specială a acționat conform legii”, a spus colonelul Cătălin Paraschiv.

Coordonatorul Brigăzii Speciale a jandarmilor din data de 10 august a spus, de asemenea, că nu are informații despre o presupusă tentativă de lovitură de stat pe 10 august.

Atunci când unul dintre reporteri a lăsat de înțeles că acesta ar fi avut o purtare abuzivă atunci când a coordonat jandarmii, în seara de 10 august, bărbatul a întrebat revoltat: „Eu am avut o purtare abuzivă?!”

„Omul în alb” a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliștilor prezenți la fața locului.


Omul alb din Jandarmerie, aşa cum a fost poreclit pentru că la mitingul din 10 august a venit îmbrăcat în haine civile de culoare albă, a fost în fruntea trupelor speciale atunci când s-a ordonat dispersarea mulţimii care protesta în Piaţa Victoriei. Acum trebuie să explice procurorilor cum a decurs intervenţia. Înainte de întâlnirea cu procurorii, Cătălin Paraschiv a spus că a procedat în limitele legii.

-La cum au evoluat lucrurile, ce informaţii, imagini au apărut, vă aşteptaţi să fiţi pus sub acuzare? Dacă da, cum veţi răspunde?

-Nu. Nu mă aştept să fiu pus sub acuzare, dar o să vedem.

-Aţi făcut tot ce trebuia în limitele legii?

-Normal. Numai în limitele legii.

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a mai fost audiat de procurorii militari în urmă cu trei săptămâni. Cătălin Paraschiv a fost atunci citat în calitate de martor, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august.

Îmbrăcat în alb și cu o eșarfă la gât, colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv,  șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a fost surprins, pe 10 august, de unul dintre fotografii agenției InquamPhotos pe Calea Victoriei, în fața jandarmilor, în timp ce le dădea indicații dintr-o postură asemănătoare unui dirijor. Jandarmii sunt aliniați în fața acestuia și ascultă. 

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, spunea, la scurt timp după protestul diasporei, într-un interviu pentru Kamikaze, că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că până în jurul orei 23.00 brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care „au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţinea că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului nu fac parte din brigada pe care o conduce.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri