Cătălin Predoiu: Cauzele scandalului din CSM conduc și spre mediul politic

Data publicării:
29012013 20m 20luca 20predoiu 20csm-46584

Cătălin Predoiu consideră că scandalul actual din CSM este regretabil, cu atât mai mult cu cât progresase în ultima perioadă. „CSM ajunsese într-un punct de progres după foarte mulți ani în care era ținta numărul unu a observatorilor judiciari din România, dispăruse din relația CSM - Ministerul Justiției orice urmă de neîncredere și suspiciune și se lucra bine, ca dovadă că în raportul din vară a fost apreciat”, a declarat Cătălin Predoiu.

Din păcate, s-au amestecat o serie de cauze, care, până la urmă, conduc și spre mediul politic, dar eu nu aș reduce acolo problema. Cred că sunt și interese politice, dar și interese de sistem și cred că, așa cum se întâmplă de multe ori în instituțiile românești, e vorba și de foarte, foarte multe orgolii, care în ultimii ani se calmaseră”, a declarat Cătălin Predoiu.

Fostul ministru apreciază că magistrații dau dovadă de prea multă „nervozitate” și invocă sentimente mai pozitive, precum calm, rezervă, serenitate.

„Danileț a greșit pentru că s-a îndrăgostit de televizor”

În plus, fostul titular al portofoliului Justiției este de părere că revocarea judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț este o măsură dură, care cere un motiv serios.

Cred că e și un fel de acțiune de pedepsire nedreaptă pe undeva a Alinei Ghica și a lui Cristi Danileț, pentru că nu am găsit motivele, recunosc sunt subiectiv, am lucrat cu ei. Poate și ei au greșit prin lipsa de comunicare. Danileț a greșit pentru că s-a îndragostit de televizor, cred că a stat mai mult decât dumneavoastră la televizor, și asta creează o reacție de respingere din partea sistemului. Alina Ghica nu a fost poate inspirată când a făcut pasul legal și și-a depus candidatura”, a comentat Cătălin Predoiu în emisiunea lui Luca Niculescu.

„Sper ca lucrurile să se calmeze. Dacă nu au făcut greșeli grave, nu văd rațiunea revocării”, a opinat fostul ministru.

El a subliniat că instituția are nevoie de o conducere instalată, dar și sistemul în sine.

Alegerea vicepreședintelui CSM este iar un punct de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 30 ianuarie, a CSM. Săptămâna trecută, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Forul avea programată miercuri o nouă şedinţă de plen pentru alegerea vicepreşedintelui. Cei doi şi-au motivat retragerea în baza procedurilor avansate de revocare din funcţiile de membri ai CSM demarate în cazul lor.

Ministrul trebuie să mențină echilibru

Fostul ministru al Justiției spune că ministrul de resort joacă un rol esențial pentru că trebuie să redea încrederea că nu va face un joc politic, că politica se va opri la ușa CSM, că justiția e pe mâini responsabile și dezlegate de mediul politic și că ține de ministru să demonstreze că politicul nu „și-a vârât coada” în justiție.

Din punctul de vedere al fostului ministru, „CSM e un punct de tensiune și de aceea e condamnat la echilibru”, iar ministru trebuie să mențină un echilibru, cu toate că dispune de instrumente puține.

În ceea ce-o privește pe succesoarea sa la conducerea ministerului, Cătălin Predoiu a spus că a avut cu Mona Pivniceru, cu câteva excepții, o relație de cooperare bună și nu poate decât să îi ureze succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri