Câte milioane de euro a încasat Administraţia Penitenciarelor din munca deţinuţilor

Data actualizării: Data publicării:
Un deținut a fost găsit mort în celulă
Un detinut a fost găsit mort, procurorii au  început cercetările pentru a stabili ce s-a întâmplat. FOTO: Getty mages

Deși doar o treime dintre condamnați merg la muncă, anual Administrația Penitenciarelor încasează zeci de milioane de euro din activitățile acestora. În ultimii doi ani, de pildă, în vistieria pușcăriilor au intrat peste 30 de milioane de euro.

Legea nu îi obligă pe deținuți să iasă la muncă. Odată încarcerați, li se verifică aptitudinile și doar dacă doresc, pot să lucreze.

40% din banii încasați lunar le intră direct în cont. În plus, cei care muncesc primesc și zile câștig. Doar în 2019, ANP a încasat în total peste 16 milioane de euro - dintre care doar 10 milioane i-au revenit direct, restul s-a împărțit deținuților care au muncit.

În topul încasărilor se află penitenciarul din Timișoara, care anul trecut a câștigat de pe urma deținuților aproape 2 milioane de euro - suma in care nu sunt incluşi banii deţinuţilor. A făcut de două ori mai mult decât penitenciarul care se află pe locul 2, deși are aproape de două ori mai puțini deținuți.

Pe locul 2 se află Rahova, iar apoi penitenciarul Jilava. Cei mai puțini bani i-a încasat penitenciarul Galați, doar 1.500 de euro, deși sunt încarcerați acolo aproape 500 de condamnați.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri