Cazul răpirii jurnaliştilor în Irak. Procurorii s-au adresat instanței greșite

Data publicării:
basescu la parchet - 7183 ovidiu micsik inquamphotos

Dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak i-a adus faţă în faţă, joi, pe fostul preşedinte Traian Băsescu şi pe actualul copreşedinte PNL Vasile Blaga. Cei doi au fost acuzaţi de Vadim Tudor că şi-ar fi însuşit o parte din suma platită pentru răscumpărarea ostaticilor români. La momentul acuzaţiilor, în 2010 Traian Băsescu avea imunitate şi nu a fost anchetat.

Judecătorii curţii supreme au decis în doar cinci minute că acuzaţiile lui Vadim Tudor nu se confirmă în cazul fostului ministru de interne. În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu acesta va fi judecat de magistraţii Judecătoriei sectorului 5.

„Da, dragilor. 'Neaţa! Staţi disciplinaţi, vă rog” - au fost cuvintele adresate de Traian Băsescu jurnaliștilor care îl așteptau, joi dimineața, în fața Înaltei Curți.

Relaxat şi pus pe glume. Aşa a ajuns fostul preşedinte Traian Băsescu la instanța supremă. Flancat de gărzi de corp şi jandarmi fostul şef al statului a mărturisit, înainte de a ajunge în sala de judecată, că nu are niciun fel de emoții, dar a ținut să spună că „e vremea delatorilor”.

Fostul său coleg de partid şi partener de încredere în luptele electorale de pe vremuri, Vasile Blaga, a ajuns şi el la Înalta Curte, citat în acelaşi dosar.

„Nu am nicio implicare”, a declarat, scurt, fostul ministru de interne.

Cei doi au stat departe unul de altul şi au evitat să-şi vorbească. Cinci minute a durat şedinţa de judecată. La final magistraţii au decis că Vasile Blaga nu are nicio calitate în acest dosar. „În 2010, am fost judecat pe fond şi nu am nici o calitate în dosarul respectiv”, a reamintit fostul ministru de interne.

- A fost vorba de patru milioane de dolari? l-au întrebat jurnaliștii.

- Copilării, a răspuns Vasile Blaga. Cum ar fi putut să dispară acele sume? Dar de unde ştii că au fost acele sume? Eu ştiu că nu a fost nicio sumă, a insistat Vasile Blaga.

În ceea ce -l privelşte pe Traian Băsescu, dosarul se va întoarce la Judecătorie.

- Competenţa este a Judecătoriei, nu a Înaltei Curţi.

- A fost la Judecătorie, domnule Băsescu, de la Judecătorie s-a mutat la Înalta Curte.

- Şi eu vă spun ce a spus azi judecătorul.

Într-o intervenţie la Digi24, la doar câteva minute după ieşirea din sala de jduecată, fostul preşedinte al României a anunţat că doreşte desecretizarea dosarului răpirii jurnaliştilor din Irak. Traian Băsescu a negat vehement plata şi însuşirea unor sume de bani în cazul ziariştilor răpiţi.

În cazul unei anchete penale categoric trebuie desecretizat dosarul”, a arătat fostul președinte.

În plus, spune fostul preşedinte, plângerea lui Vadim Tudor nu poate fi luată în calcul.

„Băsescu şi-a însuşit 5 milioane de dolari din aşa-zisa răscumparere. Luaţi cazul lui David Petraeus. El stăpânea zona aia din Irak din punct de vedere al armatei americane. El a primit 9 milioane de dolari, din cei 14. Ulterior. americanii au aflat, că au surse de informare bune, şi l-au dat afară din noua lui funcție de director CIA”, acuză Vadim Tudor.

Dosarul răpirii jurnaliştilor a primit soluţia de neîncepere a urmării penale în 2010. Atunci preşedintele Băsescu beneficia de imunitate.

Corneliu Vadim Tudor i-a acuzat pe fostul şef al statului, dar şi pe Vasile Blaga, atunci ministru de interne, că au plătit pentru răscumpărarea jurnaliştilor şi că o parte din bani s-ar fi întors la ei. Acum cei care vor trebui să hotărască dacă Traian Băsescu va fi urmărit penal sunt magistraţii Judecătoriei sectorului 5. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri