Sari la conținut

Cazul răpirii jurnaliştilor în Irak. Procurorii s-au adresat instanței greșite

Dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak i-a adus faţă în faţă, joi, pe fostul preşedinte Traian Băsescu şi pe actualul copreşedinte PNL Vasile Blaga. Cei doi au fost acuzaţi de Vadim Tudor că şi-ar fi însuşit o parte din suma platită pentru răscumpărarea ostaticilor români. La momentul acuzaţiilor, în 2010 Traian Băsescu avea imunitate şi nu a fost anchetat.

Judecătorii curţii supreme au decis în doar cinci minute că acuzaţiile lui Vadim Tudor nu se confirmă în cazul fostului ministru de interne. În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu acesta va fi judecat de magistraţii Judecătoriei sectorului 5.

„Da, dragilor. 'Neaţa! Staţi disciplinaţi, vă rog” - au fost cuvintele adresate de Traian Băsescu jurnaliștilor care îl așteptau, joi dimineața, în fața Înaltei Curți.

Relaxat şi pus pe glume. Aşa a ajuns fostul preşedinte Traian Băsescu la instanța supremă. Flancat de gărzi de corp şi jandarmi fostul şef al statului a mărturisit, înainte de a ajunge în sala de judecată, că nu are niciun fel de emoții, dar a ținut să spună că „e vremea delatorilor”.

Fostul său coleg de partid şi partener de încredere în luptele electorale de pe vremuri, Vasile Blaga, a ajuns şi el la Înalta Curte, citat în acelaşi dosar.

„Nu am nicio implicare”, a declarat, scurt, fostul ministru de interne.

Cei doi au stat departe unul de altul şi au evitat să-şi vorbească. Cinci minute a durat şedinţa de judecată. La final magistraţii au decis că Vasile Blaga nu are nicio calitate în acest dosar. „În 2010, am fost judecat pe fond şi nu am nici o calitate în dosarul respectiv”, a reamintit fostul ministru de interne.

- A fost vorba de patru milioane de dolari? l-au întrebat jurnaliștii.

- Copilării, a răspuns Vasile Blaga. Cum ar fi putut să dispară acele sume? Dar de unde ştii că au fost acele sume? Eu ştiu că nu a fost nicio sumă, a insistat Vasile Blaga.

În ceea ce -l privelşte pe Traian Băsescu, dosarul se va întoarce la Judecătorie.

- Competenţa este a Judecătoriei, nu a Înaltei Curţi.

- A fost la Judecătorie, domnule Băsescu, de la Judecătorie s-a mutat la Înalta Curte.

- Şi eu vă spun ce a spus azi judecătorul.

Într-o intervenţie la Digi24, la doar câteva minute după ieşirea din sala de jduecată, fostul preşedinte al României a anunţat că doreşte desecretizarea dosarului răpirii jurnaliştilor din Irak. Traian Băsescu a negat vehement plata şi însuşirea unor sume de bani în cazul ziariştilor răpiţi.

În cazul unei anchete penale categoric trebuie desecretizat dosarul”, a arătat fostul președinte.

În plus, spune fostul preşedinte, plângerea lui Vadim Tudor nu poate fi luată în calcul.

„Băsescu şi-a însuşit 5 milioane de dolari din aşa-zisa răscumparere. Luaţi cazul lui David Petraeus. El stăpânea zona aia din Irak din punct de vedere al armatei americane. El a primit 9 milioane de dolari, din cei 14. Ulterior. americanii au aflat, că au surse de informare bune, şi l-au dat afară din noua lui funcție de director CIA”, acuză Vadim Tudor.

Dosarul răpirii jurnaliştilor a primit soluţia de neîncepere a urmării penale în 2010. Atunci preşedintele Băsescu beneficia de imunitate.

Corneliu Vadim Tudor i-a acuzat pe fostul şef al statului, dar şi pe Vasile Blaga, atunci ministru de interne, că au plătit pentru răscumpărarea jurnaliştilor şi că o parte din bani s-ar fi întors la ei. Acum cei care vor trebui să hotărască dacă Traian Băsescu va fi urmărit penal sunt magistraţii Judecătoriei sectorului 5.