CCR: Articolul de lege prin care procurorii DIICOT pot fi revocaţi din funcție, parțial neconstituţional

Data publicării:
judecatorii curtii constitutionale în şedinţă
Curtea Constituţională a României. Foto: Inquam Photos Photos/Octav Ganea

Articolul de lege care prevede cum pot fi revocați din funcție procurorii DIICOT este parțial neconstituțional, a decis joi Curtea Constituțională. 

Sintagma "în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei" din articolul prin care procurorii DIICOT pot fi revocaţi este neconstituţională, a stabilit joi Curtea Constituţională a României, potrivit unui comunicat de presă.

Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat joi asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 5 alineatul (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Articolul criticat are următorul cuprins: "Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot fi revocaţi prin ordin al procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare".

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma "în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei", din cuprinsul dispoziţiilor art.5 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2016, este neconstituţională.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri