Amânare la CCR pentru sesizările lui Dragnea şi Tăriceanu referitoare la Kovesi și Comisia pentru prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

ACTUALIZARE 15:10.  CCR amână pentru 3 octombrie decizia privind refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a răspunde întrebărilor comisiei care anchetează prezidenţialele din 2009. Atunci s-ar putea întruni plenul CCR, în condițiile în care astăzi au fost prezenți doar opt dintre cei nouă judecători. Magistrații vor să aprofundeze studierea actelor pe care le-au transmis părțile.

Marți au fost audieri pe larg la CCR. Camera Deputaților, una dintre părțile care au sesizat Curtea în privința unui conflict între Parlament și Ministerul Public, a fost reprezentată de doi dintre membrii Comisiei parlamentare pentru alegerile prezidențiale: Eugen Nicolicea și Oana Florea, președinta acestei comisii. Aceștia au susținut că atât procurorul general, Augustin Lazăr, cât și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să colaboreze cu Parlamentul, ceea ce nu au făcut, împiedicând astfel comisia pentru alegerile din 2009 să aibă concluzii clare și argumentate. Membrii Parlamentului au cerut o copie după dosarul pe care procurorii l-au instrumentat și care viza același scrutin prezidențial. Dosarul a fost clasat, iar procurorul general Augustin Lazăr a refuzat transmiterea dosarului către Parlament.

Parlamentarii voiau să afle de la şefa DNA dacă ea a fost, într-adevăr, acasă la Gabriel Oprea în noaptea turului doi al scrutinului de acum opt ani. Sesizarea a fost făcută la Curte de către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, care au reclamat un conflict între Legislativ şi Ministerul Public.


Curtea Constituţională (CCR) dezbate marţi, de la ora 12:00 sesizările formulate de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 şi, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani.

170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat în 13 septembrie Curtea Constituţională reclamând un posibil conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public creat de refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009 şi de refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva a acesteia, pe de o parte, şi de a transmite comisiei o copie a dosarului deschis pe acelaşi subiect.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au transmis fiecare câte o sesizare identică privind posibilul conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public.

„Conflictul este determinat de refuzul procurorului şef al DNA de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă a Parlamentului, de refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva procurorului şef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale şi refuzul procurorului general de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr. 213/P/2017”, se arată în sesizările lui Dragnea şi Tăriceanu.

Cei doi susţin că refuzul procurorului General şi al procurorului şef al DNA „se referă la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului român” şi pune în imposibilitate Parlamentul de a adopta o hotărâre.

Dragnea şi Tăriceanu citează din statutul judecătorilor şi procurorilor şi din codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor potrivit cărora competenţa CSM sau a organelor de urmărire penală cu privire la magistraţi se aplică doar atunci când aceştia săvârşesc o abatere în exercitarea unor atribuţii de serviciu sau sunt implicaţi în calitate de martori sau suspecţi în săvârşirea unor fapte penale.

De asemenea, cei doi amintesc că şefa DNA a refuzat în mod repetat să se prezinte la comisia de anchetă şi susţin că a invocat cu rea credinţă o falsă hotărâre a CSM conform căreia procurorii nu se pot prezenta în faţa niciunui organ al statului.

„Vă rugăm să obligaţi Ministerul Public să transmită de îndată comisiei parlamentare de anchetă copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul şef al DNA să răspundă la întrebarea formulată”, se arată în finalul celor două sesizări transmise CCR de către Liviu Dragnea şi Călin popescu Tăriceanu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri