CCR: Votul în cazul lui Dan Șova ar trebui reluat

Data publicării:
zegrean resize-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

ACTUALIZARE 18.13. PNL a contestat la Curtea Constituţională hotărârea prin care a fost respinsă cererea de arestare a senatorului Dan Şova. Liberalii reclamă faptul că decizia s-a bazat pe un Regulament care era în divergenţă cu Legea Fundamentală. 


Augustin Zegrean, președintele CCR: Voi ați vrea să vă spun așa: dacă vine la noi dosarul acela și admitem, îl arestăm pe Șova. Nu pot să vă spun așa ceva pentru că nici nu e adevărat. Deci se reia și se face o altă hotărâre.

DNA l-a pus pe Dan Şova sub urmărire penală pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii spun că în perioada 2007-2008 firma de avocatură „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică în urma cărora complexurile Turceni şi Rovinari au fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Cererea DNA a fost votată în plenul Senatului în 25 martie. Rezultatul oficial al votului, anunţat în plen, a fost de 79 de opţiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate. Astfel, senatorul a rămas cu imunitate parlamentară pentru că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi, mai exact 85 de voturi „pentru”.

Cazul Șova, de trei ori la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Curţii Constituţionale să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională dintre Justiţie şi Parlament, după votul dat de Senat în cazul lui Dan Şova. Şeful statului spune că Parlamentul nu a pus în acord legile sale de funcţionare cu Legea Fundamentală, în privinţa majorităţii necesare adoptării cererilor de reţinere sau arestare. Iar acest lucru ar avea ca efect blocarea activităţii judecătorilor.

Vă solicit să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public (...) și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, (...) pe de altă parte, conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”, a cerut președintele printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şi liberalii au făcut o sesizare la Curtea Constituţională. Vizat este articolul din regulamentul senatului care impune o altă majoritate decât cea prevăzută de Constituţie.

La rândul său, DNA a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze aceeaşi Curte Constituţională. Procurorii spun că Senatul trebuia să adopte o hotărâre şi nu să trimită Ministerului Justiţiei o simplă adresă.

Curtea Constituțională a publicat, în 17 aprilie, motivarea hotărârii prin care obligă Senatul să redacteze și să publice în Monitorul Oficial „hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova”.

Citiți și: CCR: Senatul are obligația să redacteze și să publice în M.O. hotărârea care atestă votul în cazul lui Dan Șova
DNA, avertisment pentru Tăriceanu: riscă să comită infracțiunea de obstrucționare a justiției. Răspunsul președintelui Senatului
Călin Popescu Tăriceanu: Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul Șova



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri