Ce înseamnă pentru Traian Băsescu transparența numirii procurorilor

Data publicării:
2301 20basemecanismulomul-45444

Rugat să comenteze cerinţele de transparenţă pe care le-a invocat la momentul în care a respins candidaţii propuşi de Mona Pivniceru, preşedintele a declarat:

„Transparenţă nu înseamnă neapărat să o faci cu televiziunea. Am văzut abordarea asta - să faci examinarea procurorilor cu televiziunile. Transparenţă înseamnă în primul rând ca, prin mecanismul de evaluare pe care îl stabileşti, să dai procurorilor sentimentul că va fi o decizie cinstită.

Doi: să dai potenţialilor candidaţi sentimentul că nu se va opta pentru oameni uşor de manipulat şi că voinţa ta este să găseşti un procuror, doi procurori sau cinci procurori care să fie recunoscuţi ca procurori care au avut dosare grele şi le-au rezolvat fără mamă, fără tată.

Şi transparenţă mai înseamnă nu să ne forţăm mâna unul altuia. Transparenţă poate să însemne şi să ne întâlnim, cei trei factori implicaţi, unii mai mult, alţii mai puţin - ministrul justiţiei, CSM şi Preşedinţie - şi să stabilim mecanismul sau omul”, a conchis preşedintele.

Procurori cu experienţă şi dosare consistente

Pentru ca Preşedinţia să accepte o nominalizare pentru funcţia de procuror general sau şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, persoana respectivă trebuie să aibă în experienţă „dosare grele, consistente”, finalizate şi confirmate de instanţă, a mai spus Băsescu.

Întrebat care ar fi criteriile pe care procurorii trebuie să le îndeplinească în aşa fel încât să nu aibă obiecţii asupra numirii, preşedintele a spus:

Criteriul ar fi să văd că omul acela a avut dosare consistente şi le-a rezolvat. Da? Dosare... Discutăm de corupţie, de spălare de bani, de crimă organizată. Să-l văd că a fost un procuror care are câteva dosare grele pe an, pe care le rezolvă, care sunt confirmate în instanţă. Şi ăsta ar fi pentru mine semnalul că respectivul procuror este şi apreciat în sistem, pentru că cei care au succese sunt şi apreciaţi, şi recunoscuţi ca fiind procurori valoroşi şi responsabili pentru munca lor.

Eu nu-i pot judeca profesional, pentru că nu dă nimeni un extemporal cu mine, dar vreau să văd şi eu dosarele pe care cineva, care vrea să fie procuror general al României, procuror şef DNA, procuror general adjunct la Parchetul General, procuror şef adjunct la DNA, şef de secţie la Parchetul General sau la DNA. Vreau să văd că este un procuror care are performanţă”, a detaliat preşedintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri