Ce le transmite șefa CSM politicienilor care cer revocări la vârful DNA

Data actualizării: Data publicării:
180214_SIMONA_MARCU_DIICOT_csm 001_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii cere instituţiilor statului să acţioneze de urgenţă pentru a lămuri situaţia în urma scandalului care acaparează de câteva zile Direcţia Națională AnticorupţiePreşedinta CSM, Simona Marcu, s-a arătat îngrijorată că aceste atacuri ar putea afecta autoritatea organelor judiciare.

„Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public referitoare la activitatea DNA, în calitate de preşedinte al CSM, îmi exprim în continuare profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi implicit de prejudiciere a actului de înfăptuire a Justiţiei”, a spus șefa CSM.

Ea a cerut „tuturor instituțiilor din sfera autorității judiciare ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor și în respectul tuturor persoanelor vizate să urgenteze aceste proceduri pentru redarea încrederii cetățenilor în actul de justiție și în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze potrivit legii asupra modului de înfăptuire”. „Ministerul Public, DNA și Inspecția Judiciară au rol deosebit de important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitați să acționeze poate compensa presiunea mediatică a momentului. CSM asigură opinia publică de faptul că este în măsură să gestioneze și să decidă în cadrul mecanismelor prevăzute de lege în toate ipotetezele ce pot rezulta în urma derulării cu celeritate a procedurilor de către autoritățile judiciare, de care depinde răspunsul decizional al Consiliului”, a adăugat Simona Marcu.

Întrebată ce le transmite politicenilor care cer revocari la vârful justiției, șefa CSM a răspuns: „Să aștepte derularea mecanismlor prevăzute de lege”.

Inspecţia Judiciară verifică înregistrările în care fostului deputat Vlad Cosma i s-ar cere să falsifice probe împotriva unor politicieni sau oameni de afaceri.

Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor „probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar. 

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a susţinut luni o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de fabricare şi plantare de probe lansate de fostul deputat. Onea a spus că DNA Ploieşti nu a falsificat niciodată probe şi a respectat întotdeauna legea. Procurorul a afirmat că procurorii structurii pe care o conduce au fost avertizaţi de persoane din anturajul lui Vlad Cosma că va urma un atac, ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive. Şeful DNA Ploieşti a precizat că chiar astăzi a solicitat Inspecţiei Judiciare (IJ) să facă verificări, fiind în joc reputaţia procurorilor.

De asemenea DNA a emis un comunicat în care a negat aceste acuzații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri