Ce șanse are Omar Hayssam să îi fie rejudecate cele trei dosare în care a fost condamnat

Data publicării:
hayssam crop mascati

Omar Hayssam nu poate cere redeschiderea celor trei dosare în care a fost condamnat definitiv invocând faptul că a fost judecat în lipsă. Procedura este valabilă doar în cazul persoanelor condamnate şi extrădate apoi pentru executarea pedepsei. Acestă regulă nu se aplică, însă, în cazul sirianului adus în România în baza unei operaţiuni neautorizate.

Omar Hayssam are, însă, la dispoziţie două căi extraordinare de atac a sentinţelor. Poate face contestaţie în anulare sau poate cere revizuirea dosarelor. Contestaţia în anulare se depune în zece zile de când condamnatul ajunge în penitenciar. Legea prevede care sunt condiţiile în care un deţinut poate cere contestaţia în anulare.

„Când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare”, se preizează în Codul de procedură penală.

Omar Hayssam a fost condamnat la doi ani de executare în dosarul fugii din România. După 7 ani, Omar Hayssam vine în faţa procurorilor cu o variantă care trebuie, însă, susţinută cu dovezi.

Dânsul a avut două încercări de a veni în România. Dânsul a avut o condamnare acolo unde a fost. A avut două încercări de a face tot ce este posibil legal de a ajunge în ţară, nu tentative. A cerut şi a explicat că ar dori revizuirea unor dosare”, a spus avocatul Maria Slăvuică.

Omar Hayssam trebuie, însă, să aducă noi dovezi în faţa magistraţilor, în cazul în care va cere revizuirea dosarelor. El poate scăpa de condamarea la 20 de ani de închisoare, primită în dosarul de terorism. Cum se poate întâmpla acest lucru? Trebuie îndeplinite două condiţii: cererea sa de revizuire să fie admisă în principiu, iar apoi instanţa să suspende executarea celor 20 de ani.

Sirianul spune că va aduce toate probele necesare ca să îşi dovedească nevinovăţia.

„Voi colabora cu toate organele statului pentru clarificarea tuturor aspectelor care mă privesc. Dacă a spus X că sunt terorist, aş vrea să nu mă ia toată ţara că sunt terorist”, a spus Omar Hayssam în fața instanței.

Omar Hayssam este închis în penitenciarul Rahova de zece zile. Sirianul are trei condamnări: 20 de ani în dosarul de terorism, trei ani în „Foresta Nehoiu” şi 16 ani în dosarul „Volvo”. Dacă vor fi reanalizate de judecători cele trei dosare, deciziile pot fi schimbate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri