Ce scrie în OUG-ul care modifică legile justiției

Data actualizării: Data publicării:
Tudorel toader
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis către CSM proiectul de ordonanţă ce modifică legile justiţiei, document ce va fi discutat, luni, în şedinţa de Guvern.

Una dintre principalele prvederi ale proiectului se referă la pensionarea anticipată a magistraților cu vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, care se amână până la 31 decembrie 2022.

De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, propune și o modificare în ceea ce privește selecția procurorilor-șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT. În proiectul de OUG se prevede că interviurile de la Ministerul Justiției cu candidații vor fi publice, transmise online și apoi arhivate.

În document se mai prevede modificarea și, practic, îngreunarea procedurii de revocare a unui membru ales al CSM. Este o solicitare formulată de Comisia de la Veneția.

O altă modificare care atrage atenția se referă la posibilitatea ca ministrul Justiției să ceară sancționarea unor magistrați. Prevederea a mai fost în vigoare în trecut și, ulterior, anulată. 

Acțiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârșite de judecători sau procurori poate fi exercitată și de ministrul justiției. Verificările prealabile, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare, se efectuează de către Inspecția Judiciară, la solicitarea ministrului Justiției”, se spune în proiectul de OUG care va fi dicutat luni. 

Guvernul se va întruni luni în şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Anunţul convocării şedinţei de Guvern a fost făcut vineri de către ministrul de Externe, Teodor Meleşanu, care a precizat că tot luni premierul Viorica Dăncilă va începe o vizită în Turcia şi în Emiratele Arabe Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri