Ce spune CSM despre protocolul încheiat cu SRI

Data actualizării: Data publicării:
SEDIU CSM fara cer membricsm.ro

CSM anunţă că a încheiat în 2012 un „protocol instituţional” cu SRI, denunţat în 2017 şi că a început procedura de declasificare a acestui document. Un alt protocol este cel încheiat în 2014 cu Centrul Naţional Cyberint, pe durată nedeterminată, acesta nefiind clasificat.

„Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat, în anul 2012, un protocol instituţional cu Serviciul Român de Informaţii. La solicitarea tuturor membrilor Consiliului, formulată de îndată ce au luat cunoştinţă de existenţa sa, Protocolul a fost denunţat în cursul lunii martie 2017, prin acordul părţilor, iar cu privire la acesta a fost demarată procedura de declasificare, în temeiul Legii nr. 182/2002”, anunţă instituţia, potrivit News.ro.

De asemenea, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost încheiat, în anul 2014, pe o perioadă nedeterminată, Protocolul privind cooperarea între Consiliul Superior al Magistraturii şi Centrul Naţional Cyberint în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, având ca obiect protecţia reţelelor informatice ale instituţiei, în cadrul proiectului Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT.

Protocolul nu are regimul unui document clasificat.

În şedinţa de miercuri a CSM, vicepreşedintele Codruţ Olaru a spus că au comunicat că au existat şi există sau au denunţat prorocoale cu SRI Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară.

CSM a solicitat miercuri instituţiilor judiciare care au încheiat protocoale de cooperare cu serviciile de informaţii, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară, să declasifice aceste documente. CSM a cerut, de asemenea, Ministerului Public, detalii despre protocolul încheiat în 2009 cu Serviciul Român de Informaţii şi va transmite Ministerului Justiţiei o adresă prin care să solicite un punct de vedere referitor la acest protocol.

Inspecţia Judiciară a transmis joi că a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost începute procedurile de declasificare. Inspecţia Judiciară susţine că, fiind clasificat, nu poate discuta despre conţinutul protocolului, dar dă asigurări că „niciuna dintre atribuţiile sale nu a format obiectul vreunui protocol cu vreo instituţie publică şi nu a existat vreun raport sau document care să fie transmis unei instituţii în baza unui protocol”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri