Ce spune Dan Barna despre audierea de la DLAF

Data actualizării: Data publicării:
dan barna se uita in spate
Dan Barna spune că în urma discuției cu inspectorii DLAF nu are "nicio problemă". Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Vicepremierul Dan Barna, chemat joi la audieri la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă în legătură cu proiectele de incluziune socială pe bani europeni pe care le-a gestionat înainte de a intra în politică, a precizat după că nu are “niciun fel de problemă”.

„Este un dialog pe care îl solicit de peste doi ani, încă din 2019, din campania electorală, când, în urma acelui articol a fost o autosesizare a DLAF. Când am primit invitația, m-am bucurat în sfârșit că aveam ocazia să clarific eventuale lucruri care erau neclare. A fost un dialog civilizat, de câteva zeci de minute – cred că am stat undeva la jumătate de oră, 40 de minute.

Au fost întrebări destul de banale legate de trei formulare de participanți la proiect, dacă semnătura era sau nu a mea. N-a fost nicio problemă acolo. Și am clarificat de ce nu eram într-o situație de conflict de interese în ceea ce însemna angajații de la structura de economie socială, acea croitorie de la Sibiu unde a fost și sora mea printre angajați.

Sunt optimist că vom ajunge într-un termen, sper eu, scurt și nu vom aștepta încă doi ani pentru a închide această poveste pentru care am consumat enorm de multă energie și eu și colegii mei din USR-PLUS.

Inspectorii DLAF au notat ce am spus, s-au declarat mulțumiți, au spus că nu am niciun fel de problemă. Lucrurile sunt clare.

Procedural, era necesar să existe și acest interviu al meu. Nu mai este cazul, cel puțin din ce mi-au spus, de o nouă invitație”, a spus Dan Barna.

Despre declarația sa privind problema corupției, care este “marginală în realitate”, el a spus că a fost scoasă din context.

“Este o scoatere din context absolut fabulousă. Discuția la conferința respectivă cu 30 de ani de activitate a unei companii de pe piața de consultanță se referea la proiectele de dezvoltare pentru următorii ani și acest PNRR, resursa de dezvoltare pe care o avem. În acest context am spus că miza reală pentru România este capacitatea de a creea proiecte importante și de dezvoltare, care să se poată finaliza în cadrul PNRR până în 2026.

Chestiunile de corupție și porcăriile au rolul lor și drumul lor către instituțiile statului, către autorități. Ele ar trebui verificate, dar sunt marginale când vorbim de dezvoltarea României. Dacă vorbim de autostrăzi, construcția de spitale, miza este să facem aceste proiecte. Asta e marea provocare. Chestiunea de corupție trebuie tratată de instituțiile responsabile. Aici nu e nimic de comentat. Ăla era sensul, în niciun caz alte nuanțe pe care le-am văzut absolut ridicole, că aș susține corupția sau că aș marginaliza-o. Aia e o temă distinctă, cumva marginală față de provocarea reală pe care o are România acuma, de a genera proiecte majore pentru a folosi această resursă a PNRR”, a afirmat liderul USR.

Acesta anunțase, anterior, într-un mesaj pe Facebook, că a fost chemat la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă.

Jurnaliștii de Rise Project au prezentat în 2019 într-o amplă anchetă, date și documente care arată cum proiecte sociale finanțate din fonduri europene gestionate de firma lui Dan Barna au avut același model autohton prin care banii europeni s-au scurs către firme de casă.

În replică, liderul USR a sugerat că articolul apărut are legătură cu candidatura sa la alegerile prezidenţiale și a precizat că toate proiectele realizate de compania în care a activat au fost monitorizate, verificate şi rambursate integral de către autorităţile de management române şi europene.

Anul trecut la DLAF a fost audiată și sora lui Dan Barna.

Departamentul pentru lupta antifraudă este o structură cu personalitate juridică, care acţionează pe bază de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea Primului-Ministru.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri