Toți candidații pentru Parchetul General au fost respinși. Ministerul Justiţiei: Niciunul nu a îndeplinit condiţiile

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader inquam octav ganea 20190219170334_OGN_4866-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Toți candidații pentru funcţia de procuror general au fost respinși. Procedura de selecție va fi reluată.

ACTUALIZARE 18.05. Ministerul Justiţiei precizeacă că niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general nu a îndeplinit cerinţele necesare, astfel că procedura de selecţie va fi reluată.

„În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare pentru numirea în funcţia de  procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca urmare, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată potrivit calendarului ce va fi comunicat ulterior”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 25 aprilie 2019 (inclusiv).

Lista persoanelor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviului se vor afișa pe pagina Internet a Ministerului Justiției, la data de 02 mai 2019.

Candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 06 - 07 mai 2019, un interviu cu ministrul justiției care constă în:

ACTUALIZARE 15.45.  Toți cei patru candidați pentru funcția de șef al Ministerului Public au fost respinși. Procedura de selecție va fi reluată.

Mandatul lui Augustin Lazăr, unul dintre candidații respinși, se încheie pe 29 aprilie. 


''Cel mai probabil, astăzi vom comunica şi un răspuns. În cursul zilei de azi, probabil înainte sau după moţiune, vom da un răspuns", a spus Tudorel Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.

La sediul MJ, au sosit doi dintre candidaţii la funcţia de procuror general - Daniel Horodniceanu şi Augustin Lazăr.

Actualul procuror general, Augustin Lazăr, care candidează pentru un nou mandat la şefia PÎCCJ, a spus că nu are emoţii în legătură cu acest interviu, scrie Agerpres.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general al României - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu - susţin miercuri interviul, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Fiecare candidat va avea la dispoziţie aproximativ 30 de minute pentru a face o prezentare a Ministerului Public, a eventualelor disfuncţii şi vulnerabilităţi identificate, dar şi propuneri de remediere a acestora, după care vor răspunde întrebărilor puse de membrii comisiei de examinare.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a CSM, în vederea obţinerii avizului, urmând ca, după obţinerea acestuia, Tudorel Toader să înainteze propunerea preşedintelui României. 

180228_BILANT_DNA_00 augustin lazar_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Tudorel Toader se întâlneşte, faţă în faţă, cu cei patru candidaţi la funcţia de procuror general, Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. Procedura a ajuns în faza interviurilor. Procurorii îşi vor susţine proiectele de management în faţa comisiei conduse de ministru şi din care fac parte şi secretarii de stat. Interviurile vor fi transmise, în direct, pe pagina de Facebook a Ministerului Justiţiei.

Primul care şi-a depus candidatura este actualul şef al Ministerului Public, Augustin Lazăr. Acesta se află în mijlocul unui scandal legat de activitatea sa din perioada comunistă. Este acuzat că a condus comisia care a refuzat, de două ori, eliberarea unui deţinut politic din Penitenciarul Aiud. Marți, Augustin Lazăr a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securităţi şi nici nu a instrumentat dosare politice. Anterior, spusese că respectiva comisie doar evalua deţinuţii şi nu avea vreo competenţă în luarea deciziilor de eliberare a acestora. Procurorul general, al cărui mandat expiră la finalul acestei luni, a mai spus şi că demisia sa nu ar fi utilă societăţii. Tudorel Toader a cerut de două ori revocarea lui Augustin Lazăr, însă preşedintele Klaus Iohannis a refuzat.

În faţa ministrului Justiţiei ajunge şi Gabriela Scutea, fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi în perioada în care aceasta a fost procuror general. Urmează Daniel Horodniceanu. Acesta a candidat, anul trecut, pentru al doilea mandat la şefia DIICOT şi a fost respins de Tudorel Toader. Al patrulea candidat este Marian Drilea, procuror la DIICOT Braşov. A devenit cunoscut după ce a lăsat într-un dosar o interceptare ce îl avea drept protagonist pe preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri