Cele mai răsunătoare scandaluri cu certificate de revoluţionari

Data publicării:
dorin lazar maior

Șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General și dus la audieri, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989. Nu este însă o premieră. Scandalurile de corupţie cu certificate de revoluţionari s-au ţinut lanţ în ultimii ani.

dorin lazar maior

Procurorii Parchetului General au suspiciuni că peste trei mii de titluri de revoluționari au fost acordate în schimbul unor sume de bani. În dosar se vorbeşte despre intervenţii la nivel înalt pentru a întocmi şi distribui actele. Adrian Sanda, oficialul care conduce din 2014 Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, a fost ridicat de anchetatori și dus la audieri pentru stabilirea rolului jucat în această anchetă. Luare și dare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență și fals, sunt câteva dintre infracțiunile vizate.

Cazul secretarului de stat Adrian Sanda nu este, însă, unul singular.

Și fostul preşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior, a fost trimis în judecată în anul 2007. 6 ani mai târziu, acesta a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru șantaj. Imediat după sentinţa penală din 2013 el a fugit în Dubai, de unde a încercat să obțină anularea hotărârii definitive.

În luna aprilie a acestui an, Lazăr-Maior a fost extrădat din Emiratele Arabe Unite și a fost trimis în judecată alături de soţia lui, de un alt lider la revoluţionarilor de la Bucureşti şi un fost ofiţer IGPR. Dosarul se află acum spre judecare la Tribunalul Braşov.

În 2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a deschis patru dosare penale pe numele unor revoluţionari din ALRUE, pentru înşelăciune. Constantin Grancea, Ana Ramona Ilie, Ioan Marian Bercea şi Marius Diea au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune. Ei ar fi obţinut indemnizaţiile de luptători remarcaţi pe baza unor acte false, arată rechizitoriile procurorilor.

Aceștia ar fi obţinut pe nedrept de la Casa de Pensii indemnizaţii cuprinse între 14.000 şi 86.000 de lei. În plus, Constantin Grancea nu ar fi avut cum lupta în Revoluţie fiindcă în decembrie 89 era închis la Penitenciarul Mărgineni pentru furt din conductele de benzină, potrivit rechizitoriului.

În 2012, în scandalul certificatelor false de revoluţionar este arestat și George Costin, fostul preşedintele al Secretariatului pentru Recunoaşterea meritelor Luptătorilor. El a fost acuzat de spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. George Costin ar fi fost capul unei reţele prin care se strângeau bani de la revoluţionarii care cereau preschimbarea certificatelor. Totul s-ar fi făcut cu ajutorul preşedinţilor de asociaţii. Ei i-ar fi obligat pe revoluţionari să le plătească 15% din valoarea indemnizaţiei totale sau câte 12.000 de lei. În schimbul banilor, asociaţia se ocupa de obţinerea certificatului de luptător chiar de la secretariatul condus de George Costin. Totul se întâmpla cu chitanţă, la notariat, în baza unui contract de mandat semnat între membri revoluţionari şi asociaţie.

Unul dintre preşedinţii de asociaţii care apare în acelaşi dosar cu George Costin este Serafim Cotenescu, fost preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung. Serafim Cotenescu a stat în arest preventiv un an şi jumătate pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. George Costin a fost condamnat la şapte ani de închisoare. După un an de arest preventiv, secretarul de stat a fost eliberat, iar acum dosarul se rejudecă.

Și fostul șef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor Emilian Cutean a fost condamnat în 2009 la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a folosit în scopuri personale fonduri menite să rezolve câteva dintre problemele revoluționarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri