Cererea de revocare a șefei DNA. Când va trimite CSM raportul

Data publicării:
codrut olaru 180105_CSM_CONDUCERE_201_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raportul Secţiei de procurori a CSM, care a dat aviz negativ cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, este aproape gata. Anunţul a fost făcut de Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM.

Motivarea avizului este pe final. Până la sfârşitul acestei săptămâni o vom înainta decidenţilor în vederea luării unor măsuri”, a spus Codruţ Olaru.

Întrebat despre acuzaţiile aduse Secţiei pentru procurori a CSM de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, Olaru a răspuns: „Nu vreau să intru în nicio polemică. CSM, secţia pentru procurori se va exprima absolut în scris în motivarea avizului”.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la motivarea avizului negativ dat de CSM cererii de revocare a şefei DNA, că membrilor Secţiei de procurori „le va fi greu să motiveze contra evidenţei”, el argumentând că este vorba despre un demnitar care a încălcat de trei ori Constituţia. Întrebat dacă reproşează ceva Secţiei pentru procuori a CSM, care a avizat negativ solicitarea sa de revocare a şefei DNA, ministrul Justiţiei a răspuns ironic: „Tot românul îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu pe care le are şi tot românul îşi îndeplineşte corect, loial şi la timp respectivele atribuţiuni”.

Ministrul Justiţiei a mai spus că aşteaptă motivarea Secţiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi hotărârea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa revocării şefei DNA, Laura Codruţa Lovesi, după care va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională.

Aşteptăm motivarea Secţiei de procurori. Cred că hotărârea a fost luată în câteva minute, dar motivarea durează de vreo două săptămâni, pentru că e dificil să motivezi contra evidenţei. E dificil să feliciţi pe cineva pe motivul că a încălcat de trei ori Constituţia, adică trei conflicte juridice de natură constituţională, în jumătate de an de aceeaşi persoană, între puterile statului, chiar dacă al treilea, Curtea, a spus că se respinge, dar considerentele sunt ad literam ca în Decizia 68 din admitere”, a spus ministrul Justiţiei.

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În şedinţa CSM, care a durat două ore şi jumătate, şefa DNA a răspuns, punct cu punct, celor 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justţiei în raportul care stă la baza propunerii de revocare a ei din funcţie, ea spunând că motivele invocate sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.

Ministrul Justiţiei a spus că raportul prezentat de Kovesi „poate fi seducător, convingător”, dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că societatea are nevoie să ştie adevărul ca să ştie ce măsuri să ia. De asemenea, ministrul i-a reproşat lui Kovesi că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va prezenta miercuri.

În replică, Kovesi a spus că nu a venit la CSM pentru a-l convinge pe el, ci pentru a oferi explicaţii şi probe că ceea ce a susţinut el nu este adevărat.

Cel care urmează să anunţe decizia în cazul lui Kovesi este preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat în repetate rânduri că nu consideră că sunt motive de revocare a şefei DNA.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri