Cererea Parchetului privindu-i pe Iliescu, Roman şi Voican Voiculescu | Stelian Tănase: Dar de ce doar trei?

Data publicării:
stelian tanase

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluţiei. "Dar de ce doar trei? Pentru că grupul era mult mai mare", a întrebat retoric, la Digi24 istoricul Stelian Tănase. El a afirmat că o astfel de cercetare are importanţă din punct de vedere simbolic, dar necesită resurse uriaşe şi o documentare greu de dus în condiţiile dispariţiei de probe materiale şi de documente. 

„Dar de ce doar trei? Pentru că grupul era mult mai mare. Avem şi nişte militari acolo şi au dispărut misterios, dar sunt oameni care au fost în echipă şi sunt în viaţă. E suficient să luăm nişte imagini filmate în clădirea CC, să le vedem figurile, să le identificăm şi trebuie implicate într-un fel sau altul. (...)
Nu cred că procesul are vreo şansă reală. Cred că Iohannis va semna, dar după 30 de ani unde putem să ajungem? Au dispărut probele materiale, documentele care s-au distrus, au dispărut oameni natural, adesea biologic, au dispărut martorii, nu cred că se mai poate face un proces, deşi investigaţia asta mi s-a părut mai serioasă.

Nu cred că avem un aparat suficient de numeros cu resurse să ducă la capăt această cercetare, nu mai spun de documente care trebuie citite. E o cercetare uriaşă la care nu cred că putem să ne angajăm.

Nu cred că se mai poate ajunge undeva, sigur că simbolic are importanţă. Cred că nu se mai poate, că lucrurile vor rămâne la fel de vagi. (...)

Dacă am fi făcut în 90 un proces al comunismului, România era azi mai relaxată, mai calmă, un capitol închis. Noi nu am închis acest capitol. Arată cât de puţin ne-am mişcat, foarte puţine dosare din acestea noi le-am rezolvat. Atât de târziu nici nu le vom rezolva, e o simbolistică necesară, dar nu neapărat eficientă. Dacă vă aşteptaţi să-l închidă 25 de ani pe Iliescu pentru crime împotriva umanităţii cred că aşteptăm mult prea mult

Redeschiderea dosarului s-a făcut în urma unor sentinţe de la CEDO, că altfel nu se deranja nimeni. Riscam să ne vină şi alte, şi alte avertismente şi plăţi către CEDO”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri