Cinci foşti directori ai fostului CE Turceni, acuzaţi de prejudicierea unităţii, găsiţi nevinovaţi

Data publicării:
ciocanel-2

 

Conform unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie afişate, luni, pe pagina de internet a instanţei supreme, magistraţii au respins recursul procurorilor anticorupţie la o sentinţă de anul trecut a Curţii de Apel Alba, prin care, de asemenea, inculpaţii erau găsiţi nevinovaţi.

Fostul director general al CE Turceni, Eugen Simionescu, a fost trimis în judecată în acest dosar alături de fostul director economic Gabriel Bîgu, de fostul director comercial Dan Gavrilescu şi de fostul şef al Biroului Juridic al unităţii, Vasile Boca, împreună cu fostul şef al Serviciului Achiziţii, Ovidiu Bălăcescu.

Ei erau, la vremea în care ocupau funcţiile de conducere, şi membri ai PDL Gorj sau aveau sprijinul acestei formaţiuni politice, Dan Gavrilescu fiind şeful organizaţiei de tineret a filialei.

Cei cinci au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, iniţiere sau constituirea a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup.

Conform rechizitoriului înaintat la instanţă, în cursul anului 2005, directorii respectivi au încheiat contracte cu trei firme de transport rutier pentru a asigura transportul cărbunelui, în condiţiile în care, până la acel moment cărbunele era transportat pe calea ferată. Contractele au fost încheiate însă în condiţiile expirării contractului existent până la acel moment cu CFR Marfă şi într-un moment în care angajaţii CFR Marfă erau în grevă.

Directorii de la CE Turceni au invocat, de asemenea, ca argumente pentru semnarea contractelor cu firmele de transport rutier preţurile mai mici percepute de acestea, procurorii DNA susţinând însă că firmele în cauză nu aveau capacitatea tehnică pentru a transporta mari cantităţi de lignit, motiv pentru care, la rândul lor, au subcontractat cantităţile pe care trebuiau să le transporte cu alte companii care aveau camioane de mare tonaj în dotare.

Procurorii DNA susţineau în rechizitoriu că cele trei firme, SC ELMEROM CONSTRUCT SRL Târgu Jiu, SC A şi RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin şi SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucureşti, administrate de persoane aflate în strânsă legătură cu persoane „influente sau de decizie” la unităţile miniere din judeţul Gorj, au obţinut avantaje patrimoniale în urma derulării acestor contracte de 1,3 milioane euro.

De asemenea, directorii menţionaţi au fost acuzaţi că au respins o ofertă a CFR Marfă pentru transportarea cărbunelui la preţuri avantajoase, prejudiciind unitatea pe care o conduceau cu încă 3,7 milioane euro, toţi cei cinci inculpaţi negând permanent acuzaţiile ce le erau aduse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri