Cine ar putea fi beneficiarii noii legi semnate de Cătălin Rădulescu şi alţi 38 parlamentari PSD

Data actualizării: Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Foşti miniştri condamnaţi pentru luare de mită, politicieni ajunşi după gratii pentru spălare de bani şi torţionari - cu toţii ar putea scăpa de experienţa penitenciarelor, datorită noii legi semnate de Cătălin Rădulescu şi alţi 38 de parlamentari PSD. Textul de lege prevede că pedepsele de până la 3 ani de închisoare să fie executate la domiciliu. Iar condamnaţii cu vârste de peste 60 de ani ar scăpa cu totul de detenţie, indiferent de pedeapsa pe care au primit-o.

Fostul ministru de interne Gabriel Berca, încarcerat acum două săptămâni pentru luare de mită şi trafic de influenţă, ar fi unul dintre primii beneficiari ai legii iniţiate de parlamentarii PSD.

Şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu ar putea ieşi din penitenciarul Jilava, unde ispăşeşte o pedeapsă de fix trei ani, pronunţată într-unul dintre cele mai mari dosare de corupţie, cu un prejudiciu de zeci de milioane de milioane de euro.

Fostul europarlamentar Adrian Severin, care a vrut să vândă decizii politice ale Parlamentului European, este ajutat de vârstă. Are peste 60 de ani şi deşi a fost trimis după gratii la patru ani de închisoare, s-ar putea întoarce acasă.

Adrian Severin a devenit celebru la scară internaţională după ce a fost înregistrat de ziarişti britanici cerând 100.000 de euro pe an pentru a propune amendarea unor legi.

De închisoare vor scăpa şi primii doi torţionari condamnaţi după ce au fost găsiţi vinovaţi de crime împotriva umanităţii. Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior.

Alexandru Vişinescu este primul torţionar trimis după gratii. Procurorii spun că în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat i-a torturat, înfometat şi bătut pe deţinuţii politici, 12 dintre ei pierzându-şi viaţa. Şi Ion Ficior, găsit vinovat pentru moartea a 103 oameni s-ar întoarce acasă.

Şi Omar Hayssam ar putea scăpa de închisoare. Chiar dacă a fost condamnat pentru terorism la 20 de ani de închisoare, după ce a pus la cale răpirea jurnaliştilor români în Irak în 2005. Omar Hayssam a fugit o dată din România, în 2006, invocând o boală incurabilă.

În afara acestor condamnaţi celebri, alţi 6000 de deţinuţi vor fi eliberaţi. Sindicaliştii din penitenciare atrag atenţia privind riscul trimiterii lor pe stradă.

Ştefan Teoroc - preşedinte SNLP: „Vor da în cap. Vor fura, vor viola, vor face ceea ce ştiu fie pentru a-şi câştiga existenţa, fie pentru că se simt liberi şi se simt protejaţi pe viitor pentru că rămâne acest sistem cu sancţiuni mai puţin severe.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri