Omul-paravan din afacerile familiei Dragnea, reţinut. Cine e misteriosul Ilie Liviu Dragne

Data actualizării: Data publicării:
170810_ILIE_DRAGNE_RETINERE02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii au descins, joi dimineaţă, la ferma de porci de la Salcia, controlată de familia Dragnea, iar în cursul după-amiezii administratorul fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost reţinut. Deşi necunoscut, este un nume important în schema întortocheată a afacerilor din anturajul liderului PSD. Nouă persoane au fost reţinute, după audieri care au durat până noaptea tîrziu, în dosarul de evaziune fiscală în care ar fi implicate mai multe firme, printre care cea la care a fost acţionar fiul lui Liviu Dragnea. Prejudiciul este estimat de procurori la nouă milioane de euro. Procurorii au descins ieri, la 12 firme.

170810_ILIE_DRAGNE_RETINERE01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Potrivit avocatei lui Ilie Liviu Dragne, acesta e acuzat de procurori pentru o evaziune fiscală de 200.000 lei. "Acuzaţia vorbeşte despre o pretinsă evaziune fiscală cu un prejudiciu ce nu depăşeşte 200.000 de euro, deci nu sunt fapte deosebit de grave. Pentru un agent economic această sumă nu reprezintă cred un prejudiciu atât de mare. Avem încredere în procuror şi credem că a fost un gest de prudenţă din partea acestuia în condiţiile în care mai sunt persoane de audiat. Avem încredere că măsura preventivă nu se va prelungi sau că, dacă va fi o măsură preventivă, aceasta nu va fi cu privare de libertate", a declara, joi după-amiaza, avocata Maria Vasii.

Avocata lui Ilie Liviu Dragne este aceeaşi care, în contextul dezvăluirilor Rise Project despre averea liderului PSD, acuza că Liviu Dragnea este vânat. De altfel, Vasii l-a reprezentat ca avocată şi pe Dragnea, dar şi pe fosta soţie a preşedintelui social-democrat, Bombonica Prodana. 

Citiţi şi: 

VIDEO. Cum arată ferma de porci unde a fost acționar fiul lui Dragnea

Filmul zilei

Ilie Liviu Dragne a fost reţinut la capătul unei zile în care procurorii Parchetului General au derulat percheziţii în mai multe judeţe şi la mai multe locaţii, 80, potrivit unui comunicat oficial.

Mai jos, comunicatul integral remis de Parchetul general în prima parte a zilei. La acel moment, documentul nu menţiona ferma Salcia şi nici nu prezenta numele persoanelor avute în vizor. Apăreau, însă, referiri la judeţul Teleorman şi la percheziţii derulate la o firmă specializată în "creşterea procinelor":

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații (sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și unităților subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman.

Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile şi conturi bancare.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii juridice.

De-a lungul timpului, presa a făcut dezvăluiri importante despre conexiunile dintre liderul PSD, afacerile familiei acestuia şi compania Tel Drum. Cu aceeaşi insistenţă, Liviu Dragnea a respins asocierea sa directă cu această societate abonată la bani publici, deşi există documente, inclusiv o notă secretă întocmită de un serviciu de informaţii, care pun într-o altă lumină poziţiile luate de Dragnea pe acest subiect. 

O piesă care contribuie la tabloul general este o fermă de porci din Teleorman care „ajunge în aprilie 2014 de la Tel Drum SA, companie cu care preşedintele PSD a negat mereu că ar avea vreo legătură, în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai întâi printr-un fel de intermediar, astfel încât la prima vedere nu se vede cum firma abonată la contracte de asfaltare în Teleorman transferă o afacere prosperă”. E vorba de Salcia.

Omul prezent peste tot

Iată o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre ipostazele în care a apărut numele lui Ilie Liviu Dragne, reţinut joi de procurori.

O vilă cu 11 camere și vedere spre pârtia de schi din Bușteni, amplasată pe un teren de 2.000 metri pătrați, este deținută, din 2011, de firma Interfrigo Logistics SRL, firmă de transport care ar fi primit contracte de 5 milioane de euro de la CJ Teleorman, în timp ce instituția era condusă de Liviu Dragnea. În acționariatul societății figurează și S&P Investment Management SRL, firmă care a fost deținută în proporție de 90% de fiul șefului PSD, Valentin Ștefan Dragnea, scriau jurnaliştii de la Hotnews, recent.

Hotnews mai arată că, după ce au început investigațiile cu privire la afacerile fiului lui Liviu Dragnea, toate părțile sociale din S&P Investement Management au fost transferate către Liviu Ilie Dragne, un interpus care apare în mai multe societăți la care deține acțiuni fiul șefului PSD. Detalii AICI.

Ilie Liviu Dragne, tot potrivit Hotnews, apare în mai multe firme, intersectându-se adesea cu fiul liderului PSD, Valentin Ştefan Dragnea.

Dar cine este Ilie Liviu Dragne? Potrivit aceleiaşi surse, s-a născut în 1968, în comuna natală a lui Liviu Dragnea şi are reşedinţa într-un bloc sărăcăcios din Capitală.

Iată ce scria Hotnews, după ce a vizitat blocul şi a stat de vorbă cu vecinii: "Vecinii spun că de şase luni nu l-au mai văzut trecând pe acasă. Pe uşa locuinţei scrie încă familia Dragne, iar aici era şi sediul Ludikon System care deţine Romcip SĂ Salcia. Vecinii ne-au spus că nu l-au auzit pe “nea Ilie” să se laude cu vreo rudenie cu Liviu Dragnea. Când le-am spus că vecinul lor deţine mai multe firme, şi-au făcut cruce şi au spus că nu-şi imaginau că ar fi mare om de afaceri. <<Acum noi nu ştim ce făcea omul, dar nu l-am auzit de afaceri. Se îmbracă simplu, că noi, cu haine vechi uneori. Aici este un bloc de pensionari, cu locuinţe mici, înghesuite. Nu cred că are cineva fermă de porci cu cifre de afaceri de milioane aşa cum spuneţi dumneavoastră>>, a fost reacţia vecinilor". Detalii AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri