Sari la conținut

Cine este Bogdan Buzăianu, omul de afaceri controversat care apare în noul dosar al Elenei Udrea

Bogdan Buzăianu a câştigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996 i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la preţuri chiar şi de 10 ori mai mari. În 2001 a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari, pe vremea când ministrul Economiei era naşul său, Doru Ioan Popescu. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme şi că ar fi fost încheiat ilegal. Directorii Hidroelectrica sunt acum în închisoare fiind condamnaţi, însă partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă.

Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica: „Buzăianu chiar a fost un pionier. A fost un vizionar. Când a încheiat el pentru prima dată contracte bilaterale de energie cu Hidroelectrica nici nu exista piaţa contractelor bilaterale. În ceea ce priveşte piaţa de energie a înţeles (...) care este potenţialul.

Elena Udrea l-ar fi protejat pe Bogdan Buzăianu în schimbul a 5 milioane de dolari. În schimbul banilor, ea ar fi intervenit la Ministerul Economiei, care avea în subordine Hidroelectrica, și s-a asigurat că acele contracte păguboase pentru statul român nu vor fi reziliate.

Fostul ministru neagă însă orice implicare.

Elena Udrea: „Este din categoria băieţilor deştepţi. Datorită lui a apărut această sintagmă. Domnul Buzăianu este cel cu care mă lupt sau m-am luptat din 2005. Din cauza dânsului am plecat eu de la Cotroceni. Nu poţi să spui că eu, Elena Udrea, puteam să cer mită acestui om. L-am văzut o singură dată în viaţa mea cu totul întâmplător”.

Numele lui Bogdan Buzăianu și al nașului său, Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei e inscripţionat în vitrina celui mai scump magazin din lume - aflat în Beverly Hills - alături de cele ale lui Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger și Michael Jordan.

În 2011, Bogdan Buzoianu a primit calitatea de ambasador al Zambiei la UNESCO. Tot atunci, preşedintele acestei ţări l-a acuzat de o escrocherie cu aur, iar omul de afaceri a pierdut titlul de ambasador. A anunţat însă că-l dă în judecată pe preşedinte, cerându-i despăgubiri de 100 de milioane de dolari.

Bogdan Buzăianu apărea în 2010 și în topul Forbes, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari. Recent însă, în presă au apărut informații că ar avea probleme financiare care l-au forțat să scoată la vânzare un palat pe care îl deţine în Elveţia.

În schimbul impunătoarei construcții, el ar cere 7,6 milioane de euro.