Afaceri şi DNA. Ce au în comun Beny Steinmetz, Tăriceanu, Truică, prinţul Paul

Data actualizării: Data publicării:
beny
Foto: beny-steinmetz.com

Cu o avere estimată azi la 2,3 miliarde de euro, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, unde astăzi a fost reţinut. Cercetat pentru fapte de corupţie într-o anchetă iniţiată de Guvernul din Guineea, numele omului de afaceri israelian este implicat şi în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

beny
Foto: beny-steinmetz.com

În dosarul în care a fost reţinut luni, Steinmetz şi alţi israelieni, majoritatea care locuiesc în străinătate, sunt suspectaţi că au plătit zeci de milioane de dolari mită unor înalţi oficiali din Guineea, în cadrul proiectului Simandou.

Acest proiect de 20 de miliarde de dolari a fost, la un moment dat, unul dintre cele mai importante de minerit din lume. S-a aflat în centrul unei lupte de putere de aproape un deceniu, atrăgând unele dintre cele mai mari companii de minerit din lume, dar şi consilieri influenţi, printre investitorul George Soros şi fostul premier britanic Tony Blair, potrivit News.ro

Compania BSGR, a lui Steinmetz, a respins acuzaţiile că ar fi mituit oficiali din Guineea pentru a câştiga dreptul la exploatarea a jumătate din zăcământul Simandou, bogat în fier. Ulterior, firma a vândut 51% din drepturile sale către gigantul brazilian Vale SA, în 2010, în schimbul a 2,5 miliarde de dolari, din care a primit numai 500 de milioane.

În 2014, drepturile BSGR asupra zăcământului au fost suspendate, după ce o comisie guvernamentală a descoperit dovezi de corupţie în acordarea licenţelor.

Steinmetz susţine că acuzaţiile fac parte dintr-un complot al companiei Rio Tinto, al doilea grup de minerit din lume ca mărime, vizând Simandou. Rio a negat acuzaţiile.

În ianuarie 2013, o instanţă din New York a lansat o anchetă privind posibile încălcări ale legii anticorupţie şi privind posibilă spălare de bani în dosarul concesiei Simandou, potrivit procurorilor americani.

Trimis în judecată alături de Truică şi Prinţul Paul

Omul de afaceri Beny Steinmetz este vizat şi de anchetatorii români. În 18 mai, el a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov. Miliardarul israelian ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate.

Potrivit anchetatorilor români, pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup”, potrivit rechizitoriului DNA.

De altfel, acuză procurorii, influenţa politică a lui Remus Truică şi Tal Silberstein, foşti consilieri ai unor şefi de Guvern, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptaţi în afacere. Numai că omul de afaceri român le-a înşelat încrederea partenerilor.

Proiectul Roşia Montană

Omul de afaceri este însă mai cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roşia Montană, una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), fiind cel mai important acţionar din proiectul aurifer. De altfel, BSGR, alături de ceilalţi acţionari, a dat în judecată statul român la curtea de arbitraj din Washington unde poate cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Dacă va câştiga, fiecare român va trebui să-i plătească lui Steinmetz o sumă consistentă de bani, remarcau jurnaliştii de la Rise Project.

Pe baza informaţiilor scurse din Panama, Rise Project a descoperit documente care arată că aceeaşi firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roşia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României, afacerile ţesute în jurul rafinăriilor RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, mamuţi industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni.

“Benjamin Steinmetz, 60 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi pământeni. Cu o avere de peste două miliarde de dolari, este considerat cel mai avut om din Israel”, scria în aprilie, la scurt timp după emiterea mandatului de arestare, Rise Project.

Cum a apărut numele lui Tăriceanu

Președintele Senatului de la Bucureşti a fost trimis în judecată în stare de libertate. Procurorii spun că Tăriceanu ar fi mințit atunci când a spus că nu știe nimic despre retrocedarea către Paul al României al unor suprafețe de teren din Băneasa și Snagov.

De asemenea, potrivit procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu ar spus în mod nereal  și că nu știe nimic despre implicarea cetățenilor israelieni în procedurile de retrocedare. 

„La data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

Astfel, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre: 
- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), 
- implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare, 
- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri. 

Născut în 1956 în oraşul israelian Netanya, Benjamin Steinmetz a moştenit de la tatăl său o firmă specializată în tranzacţii cu diamante, care s-a extins fulminant şi s-a transformat într-un imperiu cu interese în mineritul de diamante, imobiliare şi exploatarea petrolului.

Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. A cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite pentru a ridica mii de vile şi apartamente. Însă criza financiară a dus la colapsul firmelor prin care grupul lucra în ţara noastră, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile pentru a recupera sumele investite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri