Cine preia conducerea DNA după demiterea lui Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
marius iacob inquam octav ganea

Laura Codruţa Kovesi a făcut o scurtă declarație în faţa jurnaliştilor, după publicarea în Monitorul Oficial a decretului de revocare din funcția de procuror-șef al DNA. Jurnalistul Digi24 Andreea Georgescu spune care sunt pașii de urmat după revocarea lui Kovesi.

ACTUALIZARE 12:05 - Procurorul Anca Jurma, asigură interimatul la şefia DNA, până când procurorul general Augustin Lazăr va delega o persoană la conducerea DNA, potrivit procedurii. Jurma a fost consiliera Laurei Codruța Kovesi.

O primă variantă vehiculată pentru interimatul șefiei DNA a fost procurorul-șef adjunct Marius Iacob. În prezent, Călin Nistor, celălalt procuror şef adjunct al DNA se află în concediu de odihnă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.


Pentru început, decretul a cărui semnare a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale va fi publicat în Monitorul Oficial. Atunci decizia președintelui de revocare a Laurei Codruța Kovesi devine efectivă.

Așadar, funcția rămâne vacantă, iar procurorul general Augustin Lazăr va face o delegare pentru ocuparea acestei funcții. Este de așteptat ca cel care va asigura interimatul funcției de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție să facă parte și în prezent din cadrul acestei instituții.

Interimatul ar putea fi asigurat fie de unul dintre cei doi adjuncți ai Laurei Codruța Kovesi, fie de unul dintre șefii de secție din cadrul DNA.

Anunțul procurorului general cu privire la persoana care va fi numită șef interimar al DNA va fi făcut cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.

Rămân însă semne de întrebare în legătură cu ce se va întâmpla pe viitor cu funția de procuror-șef al DNA. Știm ce propune legea – propunerea vine din partea ministrului Justiției, avizată apoi de CSM, iar numirea este făcută de președintele țării. Nu știm cum va proceda ministrul Justiției – dacă va face direct o propunere sau dacă va urma procedura pe care a avut-o în vedere și atunci când a propus un nou șef la DIICOT. Atunci a organizat un concurs și timp de o lună procutorii și-au putut depune candidaturile, apoi după un interviu ministrul a făcut propunerea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri