Clasamentul Transparency International: Corupţia creşte în rândul statelor din G7

Data actualizării: Data publicării:
coruptie TI

În peste două treimi dintre țările lumii, combaterea corupției fie a stagnat, fie a făcut pași înapoi. Guvernele din Canada, Franţa, Marea Britanie şi SUA au devenit mai corupte în percepţia experţilor şi a liderilor de afaceri, relevă raportul anual cu privire la corupţie publicat joi de organizaţia neguvernamentală Transparency International (TI), citat de dpa. Scădere dramatică şi pentru România în topul percepției corupției, care a ajuns în 2019 la același scor ca în 2012, adică mediul de afaceri percepe mai multă corupție în sectorul public decât în urmă cu opt ani.

"Nemulţumirea faţă de corupţia la nivelul guvernelor şi lipsa de încredere în instituţii ilustrează nevoia de a consolida integritatea politică", a subliniat directoarea TI, Delia Ferreira Rubio.

Clasamentul Corruption Perceptions Index (CPI) al TI indică, pe o scară de la zero la 100, nivelurile percepute de corupţie în rândul guvernelor, un scor zero semnalând un sector public foarte corupt. Clasamentul cuprinde 180 de state şi teritorii.

Prestaţia statelor de G7, grupul principalelor economii mondiale, sugerează o lipsă generală de progres în ce priveşte corupţia. Canada (poziţia 12 în CPI 2019, scor 77) a coborât patru puncte faţă de clasamentul pentru 2018, Franţa (poziţia 23, scor 69) şi Marea Britanie (poziţia 12, scor 77) trei puncte, Statele Unite (poziţia 23, scor 69) două puncte, în timp ce Germania şi Japonia şi-au menţinut poziţia. Singura din G7 care a înregistrat o uşoară urcare a fost Italia, cu un punct (poziţia 51, scor 53).

Guvernele trebuie să reglementeze urgent problema "rolului corupător al sumelor excesive de bani în finanţarea partidelor politice şi a influenţei neadecvate pe care o exercită asupra sistemelor noastre politice", a menţionat Rubio.

Scorul SUA a scăzut la 69 în noul clasament, cel mai mic din ultimii opt an, remarcă dpa. În schimb, 22 de ţări şi-au îmbunătăţit semnificativ acest scor în perioada 2012-2019, între care Grecia (poziţia 60, scor 48) şi Estonia (poziţia 18, scor 74).

Primele trei locuri ale clasamentului sunt ocupate Danemarca (scor 87), Noua Zeelandă (87) şi Finlanda (86), iar ţara cea mai coruptă este considerată Somalia (scor 9, poziţia 180), precedată de Sudanul de Sud şi Siria.

România ocupă locul 70 în lume, în clasamentul cu 180 de poziții

Anul acesta, România are un scor de 44 din 100. Este la egalitate cu Ungaria și Africa de Sud și cu doar un punct peste media globală, de 43 de puncte. La nivelul Uniunii Europene, media este de 66 de puncte, iar mai slab decât România și Ungaria se clasează doar Bulgaria.

Indexul Transparency International arată cum percep experții și afaceriștii corupția din domeniul public.

Raportul de anul acesta s-a concentrat pe influența negativă a îmbinării politicii cu afacerile.

Cele mai puțin corupte țări ale lumii sunt Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Singapore și Suedia. La coada clasamentului se află Somalia, Siria, Yemen și Venezuela.

Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă "foarte corupt", iar 100 "deloc corupt".

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri