CNSAS: Alexandru Vişinescu a fost lucrător al Securității

Data publicării:
alexandru visinescu penitenciar ramnicu 5929070-Mediafax Foto-Mediafax Foto 1-1

Colegiul CNSAS a aprobat nota de constatare emisă pe numele lui Alexandru Vişinescu, Direcţia Juridică a instituţiei urmând a introduce, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, acţiune în constatarea calităţii de lucrător al Securităţii, se arată într-un comunicat al CNSAS, citat de Mediafax.

Potrivit documentelor identificate în arhiva instituţiei, Colegiul CNSAS a apreciat că Vişinescu, în calitate de angajat al fostei Securităţi, având de gradele de locotenent (1952, 1957), locotenent major (1957, 1959), căpitan (1960 - 1963) şi funcţiile de şef Birou Inspecţii - Penitenciarul Jilava (1952), comandant al Penitenciarului Râmnicu - Sărat din cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor (1960 - 1963), a desfăşurat activităţi prin care a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Potrivit Legii CNSAS (Legea nr. 293/2008 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului OUG nr. 24/2008, n.r.), „lucrător al Securităţii” nu este orice fost angajat al acesteia, ci „orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945 - 1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”.

CNSAS mai arată că Alexandru Vişinescu a fost verificat în temeiul art. 1 alin. 7 din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, ce prevede că titularul unui dosar din care rezultă că a fost urmărit de Securitate, are dreptul, la cerere, să solicite verificarea calităţii de lucrător al Securităţii pentru ofiţerii sau subofiţerii care au contribuit la instrumentarea dosarului său.

Două cereri de verificare în acest caz au fost înregistrate la CNSAS în cursul anului 2013, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Întregul material probator va putea fi studiat la dosarul ce urmează a fi înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul comandant al Penitenciarului din Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, a fost audiat la Parchetul General. El este acuzat de genocid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri