CODUL DE PROCEDURĂ CIVILĂ: Victor Ponta: Îl voi suna pe președinte

Data publicării:
29012013 20m 20ponta 20cod 20procedura-46491

Primul ministru a declarat azi că va discuta cu președintele pe tema adoptării unei ordonanțe de urgență care să prevadă că și Codul de Procedură civilă va intra în vigoare imediat după ce intră legea adoptată astăzi de Camera Deputaților, respectiv Legea privind degrevarea instanţelor judecătoreşti.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat luni, în sesiune extraordinară, cu 307 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul de lege privind degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pregătirea punerii în aplicare a Codului de procedură civilă.

Care este soluția premierului

Cred că soluția, am discutat și cu doamna Pivniceru, îl voi suna și pe președinte, cred că soluția este ca mâine să adoptăm o ordonanță de urgență, în care să spunem că va intra Codul de Procedură civilă în vigoare imediat după ce intră legea adoptată astăzi. Și atunci am rezolvat toate problemele, dacă e luni, dacă e miercuri, dacă... Nu mai stăm sub această mare problemă a termenelor, că există și termenul de contestare la Curtea Constituțională, după aceea cele 20 de zile de promulgare și nu are rost să stăm sub o presiune de o zi sau două. Practic, mâine spunem când intră legea adoptată astăzi și de Camera Deputaților, Legea privind degrevarea instanțelor, atunci intră și Codul de Procedură Civilă și am eliminat orice fel de problemă”, a explicat premierul.

Discuția cu președintele va fi, că și președintele și-a dorit, și asta am discutat la acea întâlnire, să intre cât mai repede în vigoare, și atunci, când epuizăm procedurile, întâi trec acele zile de contestare la Curte, după aceea imediat camera trimite către președinte și sigur, președintele după ce o examinează, o promulgă”, a spus Victor Ponta.

Premierul declara în ediția „Jurnalului de seară” de luni că în sistem va fi „o mare bulibășeală” timp de câteva săptămâni după intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, despre care a spus că va intra în vigoare la 1 februarie.

Noul Cod Civil a intrat în vigoare în octombrie 2011.

Cum s-a votat în plen

Deputaţii PDL, PNL, PSD, UDMR şi PPDD au precizat că susţin acest proiect care sprijină punerea în aplicare a Codului de procedură civilă şi este în concordanţă cu cerinţele europene.

Camera a respins un amendament al PDL care propunea o reglementare în legătură cu pensiile de serviciu ale personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor, pe motiv că nu face obiectul acestui proiect, arată Mediafax.

Camera Deputaţilor a rămas for decizional în legătură cu acest proiect.

Premierul Victor Ponta a precizat, în plen, că ideea intrării în vigoare la 1 februarie 2013 a acestui proiect era legată de MCV.

„A fost o discuţie şi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu preşedinţii celor două Camere în ideea adoptării accelerată a acestui proiect şi preşedintele Traian Băsescu a susţinut promulgarea proiectului tot pe 1 februarie. Mă angajez în faţa dumneavoastră că o să am o discuţie cu preşedintele imediat ce este în ţară şi dacă este cazul, eventual, mâine, adoptăm o ordonanţă că intră în vigoare Codul de Procedură Civilă la data intrării în vigoare a acestei legi”, a spus Victor Ponta.

Ce au discutat premierul, președintele, liderii Camerei Deputaților și al Senatului

Adoptarea actului normativ a făcut obiectul discuţiei de săptămâna trecută între preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi premierul Victor Ponta, arată Mediafax.

În noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea privind degrevarea instanţelor judecătoreşti, menţionând că Senatul a fost prima Cameră sesizată, ceea ce este contrar Constituţiei pentru astfel de legi, el cerând ca la reexaminare Senatul să fie Cameră decizională.

„Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Procedura de adoptare a acestei legi de către autoritatea legislativă contravine dispoziţiilor constituţionale cuprinse în Titlul III, Capitolul I, Secţiunea a 3-a, Legiferarea”, se arată în cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Traian Băsescu preşedintelui Senatului.

„Aşadar, reglementările privind organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti trebuiau să fie adoptate cu respectarea principiului specializării Camerelor. În acest caz, conform Articolului 73 alin. (3) lit. l) coroborat cu Articolul 75 alin. (1) din Constituţia României, legea transmisă spre promulgare, ce priveşte organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti, este de competenţa Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată. Contrar dispoziţiilor constituţionale în materie de partajare de competenţă a Camerelor, prima Cameră sesizată în procedura de dezbatere şi adoptare a legii a fost Senatul. Stabilirea prin legea fundamentală a ordinii de sesizare a Camerelor, în acest caz este relevantă, nu doar prin prisma succesiunii a două dezbateri, prima în Camera de reflecţie şi a doua în Camera decizională, ci şi prin cea a acordării votului definitiv. La data de 15 octombrie 2012, Senatul a respins propunerea legislativă. Or, în situaţia în care succesiunea dezbaterilor s-ar fi desfăşurat în ordinea stabilită de Constituţie, legea ar fi trebuit considerată respinsă în baza acestui vot”, explica preşedintele Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri