Codul Penal, sperietoarea parlamentarilor

Data publicării:
parlament parlamentari vot

Parlamentarii au ignorat multe dintre sfaturile judecătorilor şi procurorilor legate de noul Codul Penal. Legea care stabileşte cum sunt pedepsiţi infractorii a suferit multe modificări. Curtea Constituţională a anulat, rând pe rând, zeci de articole. Printre ele: reglementarea arestului la domiciliu şi a controlului judiciar.

Am fost convişi că punctul nostru de vedere va fi ascultat înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri, dar iată că nu s-a întâmplat aşa. CSM împreună cu Ministerul Justiţiei şi cu Ministerul Public au transmis un punct de vedere parlamentului care conţinea modificări legislative absolut necesare. Erau identificate inclusiv greşeli gramaticale şi de exprimare în aceste noi coduri”, spune Bogdan Gabor, vicepreşedinte CSM.

Codul Penal este important pentru parlamentari mai ales când îi vizează. Unii au încerat să interzică încătuşarea corupţilor sau să limiteze arestarea preventivă.

Această măsură trebuie luată doar cu titlu de excepție. Încătușarea poate fi o formă de umilire a presoanei în cauză”, a spus Șerban Nicolae, senator PSD.

Un minut privat cineva de libertate pentru suspiciune rezonabilă nu poate fi evaluat niciodată de nimeni, nici măcar de Dumnezeu”, a spus Ioan Chelaru, senator PSD.

Pe rolul parlamentului sunt mai mult de 20 de propuneri de modificare a codului penal. Dintre acestea 20, sistemul judiciar susţine doar unul singur. Magistraţii ştiu cel mai bine modalitatea de funcţionare a Justiţiei. Celelalte propuneri nu le susţinem. Unele dintre ele sunt chiar aberante”, a mai precizat Bogdan Gabor, vicepreşedinte CSM.

Comisiile de specialitate reiau anul viitor dezbaterile legate de modificările Codului Penal. Până acum, peste 40 de articole au fost declarate neconstituţionale deşi pregătirea legii a durat patru ani timp în care au fost făcute studii şi analize de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri