Comisia „Alegeri” cere verificarea lui Augustin Lazăr

Data actualizării: Data publicării:
AUGUSTIN LAZAR

Procurorul general al României a fost reclamat la ministrul Justiției. Comisia parlamentară care anchetează prezidenţialele din 2009 îi cere ministrului Justiţiei să verifice modul în care procurorul general Augustin Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile.

Sesizarea este legată de refuzul procurorului general de a pune la dispoziție Comisiei de anchetă datele din dosarul pe care procurorii l-au instrumentat și care vizau alegerile prezidențiale din 2009, dosar care a fost clasat în luna iunie. Comisia de anchetă a cerut de două ori acest dosar și, de fiecare dată, a fost refuzată.

Comisia de anchetă i-a scris ministrului Justiției și cere să controleze modul în care Augustin Lazăr și-a îndeplinit funcția de șef al Parchetului General și să sesizeze Inpecția judiciară în legătură cu modul în care a răspuns comisie parlamentare. Parlamentarii susțin că Augustin Lazăr a încălcat principiul cooperării dintre Parchet și Parlament, dar și Constituția. 

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri