Comisia de la Veneţia: Fără prag la abuz în serviciu. „Eroarea” care s-a transformat în lege

Data publicării:
tudorel toader govro

În niciun caz infracţiunea de abuz în serviciu nu are nevoie de un prag al prejudiciului, spun experţii Comisiei de la Veneţia. Punctul de vedere a fost formulat la solicitarea jurnaliştilor de la Adevărul.

2017_06_28_GC_dezbatere min justitiei-6198-inquam-george calin - tudorel toader
Foto: InquamPhotos/George Călin

Procurorii şi instanţele ar trebui să ţină cont de gravitatea faptei, fără condiţii financiare impuse de lege, spun reprezentanții Comisiei de la Veneția.

Potrivit Adevărul, două decizii ale Curţii Constituţionale şi ordonanţa de urgenţă 13, care a dus la masive proteste de stradă la începutul acestui an, s-au bazat pe o înţelegere „eronată” a unui raport al Comisiei de la Veneţia, organismul juridic al Consiliului Europei.

În vară, Curtea Constituţională a decis că stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu este o atribuţie a Parlamentului. La începutul anului, Ordonanţa de urgenţă 13, adoptată de Guvern şi ulterior abrogată, stabilea un prejudiciu minim de 200.000 de lei, prag sub care infracțiunea era dezincriminată.

Așadar, foarte grav, „eroarea” de interpretare s-a transformat acum într-o obligaţie impusă Parlamentului de a reglementa un prag financiar pentru prejudiciile produse prin infracţiunea de abuz în serviciu.

„Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc'.”

„Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz  unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”, notează jurnalistul Liviu Avram.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri