Sari la conținut

Comisia Juridică a amânat votul proiectului care prevede ca arestații preventiv să nu mai fie încătușați

Actualizare 13.45. Senatorii jurişti au amânat votul asupra proiectului care prevede ca arestaţii preventiv să nu mai fie încătuşaţi.


Proiectul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae prevede ca arestarea preventivă să aibă două variante - la domiciliu şi arestul sever.

În plus, cei acuzaţi de corupţie au fost scoşi din categoria celor ce pot fi trimişi în arest sever.

Măsura arestului sever poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, o infracţiune de trafic de stupefiante, de arme, de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani ori mai mare şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlaturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”, se arată în proiectul de lege pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Corupția e o faptă care se pedepsește cu închisoarea și nu cu arestul preventiv. Din punctul meu de vedere, pericolul concret pentru ordinea publică nu e dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea răspunderii prin pedeapsă. Arestarea preventivă nu e o pedeapsă și eu m-aș aștepta ca lumea să înțeleagă că arestarea preventivă e o măsură, așa cum o spune și textul, preventivă, care ar urma să prevină ceva. Dacă cineva a comis o faptă de corupție va fi pedepsit cu închisoarea, nu cu arestarea preventivă”, a susținut Şerban Nicolae, senator PSD.

În cazul persoanelor cercetate şi judecate pentru infracţiuni de corupţie, iniţiatorii propun arestul la domiciliu, fără a fi încătuşaţi. Mai mult, cei aflaţi în această situaţie îşi pot alege imobilul unde să poată suporta arestul.

Inculpatul (...) nu este încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi a inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse”, scrie în art. 208, alin.5 din proiectul de lege pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

În cazul în care inculpatul locuieşte, cu caracter permanent, într-o altă locuinţă decât cea declarată ca domiciliu, la cererea inculpatului, instanţa poate dispune ca arestul preventiv la domiciliu să se aplice în respectiva locuinţă”, se precizează în art. 221 din proiectul de lege pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Nu am făcut nicio propunere pentru parlamentari, pentru demnitari. Nimic din ce fac eu nu se aplică în mod exclusiv sau privilegiat parlamentarilor, demnitarilor în general. Tot ce am propus privește orice cetățean al României”, mai spune senatorul Șerban Nicolae.

Citiți și: Proiect. Persoanele acuzate de corupție, fără cătușe și arest preventiv. Șerban Nicolae: „Arestarea preventivă nu e o pedeapsă”
Comisia juridică a amânat dezbaterea unui proiect controversat: Fără arestări preventive pentru corupți și alegerea imobilului pentru arestul la domiciliu