Companii străine cu afaceri suspecte în România

Data publicării:
DNA LOGO AGERPRES

Una din cele mai ample anchete din industria farmaceutică vizează, potrivit unor surse judiciare, companii de top precum Roche România, Novartis Pharma Services sau Pfizer România. 16 medici care aveau misiunea de a lupta împotriva bolilor incurabile ar fi luat bani de la stat pentru medicamente destinate unor pacienţi fictiv. Doctorii ar fi dus în schimb o viaţă de milionar: cele mai scumpe vacanţe, cadouri şi importante sume de bani, decontate de marii distribuitori de medicamente, potrivit anchetatorilor.

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Noi condamnăm aceste practici pentru că ele sunt de natură afecteze în mod grav functionarea sistemului, să deturneze resurse de la îngrijirea unor pacienţi gravi. De altfel, Ministerul Sănătății a întreprins el însuşi o serie de măsuri pentru a reduce aceste fenomene, aceste pierderi din sistem”.

O parte dintre firmele implicate în scandal au reacţionat la acuzaţiile procurorilor.

Reacția Novartis România: „ Compania Novartis colaborează cu autorităţile. Nu putem face niciun comentariu deoarece investigaţia este în curs de desfășurare”.

Reacția Roche România: „Roche România cooperează pe deplin cu autorităţile şi va pune la dispoziţia acestora toate informaţiile”.

Reacția Pfizer România: „Pfizer nu are cunoştinţă despre nicio acuzaţie sau investigaţie cu privire la companie sau a angajaţilor săi”.

La capitolul finanţe-bănci, una dintre cele mai răsunătoare anchete are în centrul ei BRD România, parte a grupului francez. Iar printre personajele vizate de acuzaţii sunt fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, Remus Truică, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea şi fostul acţionar al PRO TV, Adrian Sârbu.

Aceştia ar fi încasat abuziv credite de milioane de euro cu sprijinul conducerii din România, mai exact a vicepreşedintelui BRD, Sorin Popa.

Reacţia BRD: „BRD salută progresele făcute de ancheta DIICOT în privinţa fraudei cu credite comisă împotriva băncii. (...) BRD va continua să colaboreze cu maximă transparenţă cu autorităţile pentru finalizarea acestui dosar”.

Prejudiciul în acest dosar depăşeşte 20 de miliioane de euro.

Numele companiei Microsoft, o societate cu o cifră de afaceri de peste 77 de miliarde de dolari la nivel mondial, a fost în centrul scandalului licenţelor IT, anchetă care a dus la inculparea a nouă foşti ministri din mai multe guverne.

Utlimul scandal are în centrul atenţiei gigantul Veolia. Doi dintre directoriii săi din Franţa au fost puşi sub acuzare de procurorii DNA Ploieşti pentru că ar fost de acord ca sucursala din România să plătească mită pentru aprobarea unor hotărâri ale Primăriei Capitalei. Voturile date de consilieri ar fi dus la scumpirea de 17 ori a preţului apei de la robinet. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri