CCR amână decizia privind completurile de 3 judecători, pe care au sesizat-o și avocații lui Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
dragnea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Curtea Constituţională a amânat  o decizie care ar putea afecta toate procesele în care sunt implicaţi politicieni. În numele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a reclamat faptul că instanţa supremă nu are completuri de 3 judecători specializate în fapte de corupţie, aşa cum este în cazul completurilor de 5. Dacă judecătorii acceptă sesizarea, toate sentinţele în prima instanţă pot fi contestate, iar procesele s-ar putea relua.

ACTUALIZARE 12.55. CCR a amânat pentru mâine o decizie privind completurile de 3 judecători.


Șefa ICCJ, despre sesizarea lui Iordache: Ni se cere să punem „cu mâna” judecătorii din completuri

Liviu Dragnea a invocat deja, prin avocaţii săi, nelegalitatea modului în care sunt judecate cazurile de corupţie la Curtea Supremă. A făcut acest lucru în etapa finala a dosarului în care este condamnat, în prima instanţă, pentru instigare la abuz în serviciu.

Liderul social-democrat a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare de un complet format din trei judecatori de la Secţia penală a Înaltei Curţi.

Deputatul social-democrat Andreea Cosma este într-o situaţie similară. Ea a invocat problema într-o plângere penală depusă la Secţia pentru investigarea magistraţilor. Are o condamnare, în prima instanţă, la 4 ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Șansă la libertate pentru politicieni condamnați. Lista celor care ar beneficia de sesizarea lui Iordache la CCR

Pentru fostul edil Radu Mazare miza este şi mai mare. Un complet de 3 judecatori l-a condamnat definitiv, în februarie, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Pe modelul deciziei din cazul completurilor de 5 judecatori, o decizie favorabila ar echivala cu anularea condamnarii şi rejudecarea procesului.

Rejudecarea este o variantă şi în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, achitat în prima instanţă de un complet de 3 magistraţi. Acum aşteaptă decizia definitivă.

Şansa la o rejudecare integrală o au şi alte dosare grele de la Curtea Supremă, în care deciziile au fost pronuţate de completuri formate din câte trei judecători: Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova sunt doar câţiva dintre cei care ar putea profita de o decizie a CCR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri