Situație fără precedent. Procesele de la completurile de 5 judecători au fost întrerupte

Data actualizării: Data publicării:
ciocan justitie ciocanel sentinta judecatori foto facebook elena udrea 21 08 2015

Situaţie fără precedent în justiţie. Înalta Curte întrerupe toate procesele judecate la completurile de cinci judecători şi sesizează secţiile unite. Mari procese de corupţie amânate în decembrie urmau să fie judecate astăzi.

Actualizare 12.25. Toate procesele judecate de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte au fost întrerupte.

Este o decizie anunțată în sala de judecată de la ÎCCJ. Completul de 5 judecători 1, tras la sorți anul trecut în decembrie și care are pe rol o serie de cauze importante, a decis să sesizeze secțiile unite ale instanței supreme în legătură cu decizia CSM de anul trecut prin care s-a stabilit că acele completuri formate la jumătatea lunii decembrie își păstrează dosarele care le-au fost repartizate, iar cauzele nu vor fi repartizate din nou aleatoriu la completurile trase din nou la sorți la începutul acestui an, așa cum era practica obișnuită la instanța supremă, dacă nu era începută propriu-zis judecarea cauzelor.

Citește și ”Ce pregătesc Dragnea și Vâlcov pentru 2019 ne va costa scump pe toți”

Decizia sesizării secțiilor unite a fost luată pentru că s-a ajuns la o schimbare a jurisprudenței ÎCCJ, după cum a anunțat președintele de complet în sala de judecată. Drept urmare s-a dispus întreruperea cauzei respective, un dosar mai vechi, în care este implicat un fost parlamentar. În toate celelalte dosare, termenele de judecată au fost amânate în așteptarea unei decizii a secțiilor unite.

Printre cazurile care au termene fixate pentru astăzi se numără cel al fostului premier Victor Ponta, achitat în primă instanță în dosarul Rovinari-Turceni.

Pe rol mai este și dosarul retrocedărilor de păduri presupus frauduloase, în care este vizat printre alții și fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc.

Tot astăzi se începe judecata și într-unul dintre dosarele în care este vizat fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, cel legat de fostul primar Iulian Bădescu.

Toate aceste dosare au fost amânate la începutul lunii decembrie pentru astăzi. Este vorba despre dosare aflate în etapă finală, a apelului.

La unele dosare ar putea să existe amânări, însă în cazul altora este de așteptat să înceapă discuțiile pe probe sau dezbaterile cu privire la solicitările parchetului sau ale avocaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri