OUG 13 | Cele 5 modificări majore pe care Iordache le-a dorit iniţial

Data actualizării: Data publicării:
Florin Iordache_parlament2_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ancheta DNA pe marginea elaborării şi promovării OUG 13 privind modificarea codurilor penale pune în lumină, printre altele, primele momente în care ordonanţa emisă de Cabinetul Grindeanu a prins contur.

Florin Iordache_parlament2_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Astfel, Florin Iordache, la vremea respectivă ministru în exerciţiu al Justiţiei, le-a prezentat experţilor MJ din subordine un document cuprinzător. Potrivit comunicatului remis luni dimineaţă de procurorii DNA, în document figurau cinci modificări majore care urmau a fi aduse legislaţiei. Ele vizau abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, dar şi conflictul de interese, darea şi luarea de mită, respectiv traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, denunţul şi plângerea.

Iată, mai jos, fragmentul relevant din comunicatul parchetului anticorupţie:

La data de 16.01.2017, ministrul Justiției a avut inițiativa modificării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală (CP și CPP), invocând necesitatea punerii în acord a deciziilor Curții Constituționale cu legislația internă. De asemenea, același ministru a precizat că intenționează și promovarea unui proiect privind grațierea unor pedepse.
Cu această ocazie, ministrul și-a exprimat intenția ca respectivele modificări să fie transpuse într-un proiect cât mai repede pentru a fi promovate în ședința de Guvern din 18.01.2017.
În acest context, ministrul a prezentat personalului de specialitate din conducerea Ministerului Justiției un document ce conținea modificările pe care acesta dorea să le aducă celor două Coduri.
Principalele modificări dorite la acel moment de ministrul Justiției vizau:
- Dezincriminarea infracțiunii de abuz în serviciu;
- Dezincriminarea infracțiunii de neglijență în serviciu;
- Modificarea conținutului constitutiv al infracțiunilor de conflict de interese;
- Modificarea conținutului constitutiv al infracțiunilor de corupție: darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență;
- Modificări ale codului de procedură penală, printre care se regăseau și modificări ale modului de sesizare denunțul și plângerea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri