CONDAMNAT. Gigi Becali va face trei ani de închisoare cu executare. S-a predat la IPJ Ilfov

Data publicării:
GIGI BECALI-Mediafax Foto-Bogdan Iordache-1

Actualizare 21:30: George Becali s-a predat Inspectoratului de Poliție Ilfov, aflat la trei-patru kilometri de reședința sa. Finanțatorului Stelei i s-a dat un termen de predare până la ora 21:00. Există posibilitatea ca de la IPJ Ilfov, Becali să fie adus la Arestul Poliției Capitalei, unde să rămână aici în această noapte până se va face dosarul de încarcerare.

Toți cei trei condamnați în dosarul Terenurilor se află în custodia polițiștilor.


Actualizare ora 20.25 Potrivit lui Ioan Becali, aflat la locuința din Pipera a lui George Becali, acesta din urmă a plecat spre arestul Poliției Capitalei, după ce și-a luat rămas bun de la familie. El le-ar fi spus soției, mamei și fiicelor să meargă în fiecare duminică la biserică. „Căutați-l la penitenciar!”, le-a spus Ioan Becali jurnaliștilor.


Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a fost condamnat la doi ani închisoare, iar generalul Dumitru Cioflină tot la doi ani închisoare cu executare.

În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond.

Toţi fuseseră achitaţi la primul proces, însă Parchetul a făcut recurs şi a cerut pedepse cu închisoarea.

În condițiile condamnării sale definitive, George Becali, ales deputat anul trecut pe listele USL, își pierde calitatea de parlamentar.

Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti - condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

După recontopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.

Drepturi civile interzise, pagube de sute de mii de dolari de plătit

Prin aceeași decizie, judecătorii instanței supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc și Cioflină, Astfel, aceștia nu vor avea voie să aleagă și să fie aleși în autoritățile publice sau în funcții publice, să ocupe o funcție implicând exercițiul autorității de stat și nici să ocupe o funcție sau să exercite o profesie ori să desfășoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii. Interdicțiile se vor aplica după executarea pedepselor.

Instanța a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc și Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.

De asemenea, Babiuc și Becali trebuie să plătească, tot în solidar, 448.378 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 1999, către statul român.

Totodată, instanța a dispus menținerea măsurilor asiguratorii puse de procurorii anticorupție pe bunurile celor trei inculpați condamnați și i-au obligat pe fiecare dintre aceștia la plata a câte 25.000 cheltuieli judiciare către stat.

Decizia de luni a instanței supreme, care este definitivă, a fost luată cu majoritate de voturi.

După ce minuta deciziei va fi comunicată polițiștilor de la Urmăriri, aceștia trebuie să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Astfel, cei trei condamnați ar urma să fie duși la sediul Direcției de Cercetări Penale al Poliției Capitalei, pentru întocmirea formelor de încarcerare.

În momentul anunțării sentinței, Gigi Becali se află la Parlament, într-un birou al Comisiei Juridice.

Becali este cercetat într-un nou dosar legat de Avicola Iași, fiind oprit să iasă din țară, în noaptea de duminică spre luni.  

George Becali a spus că nu va mai apărea la televizor

George Becali este la Parlament de mai bine de cinci ore și a făcut declarații anterior condamnării sale la trei ani de închisoare cu executare.

El a spus că nu vrea să afle sentința alături de familia sa și a preferat să stea singur în biroul parlamentarilor din Comisia juridică din care face parte.

A făcut declarații în două rânduri. Prima oară părea deranjat de ceea ce se întmpkă, pune că de acum încolo nu va mai face declarații publice și nu va mai apărea niciodată la televizor.

În a doua declarație a spus că a spus de 6.000 de ori o rugăciune, iar în aceste cinci ore s-a uitat foarte mult la televizor, așteptând sentința.

Clientul meu a aflat de la televizor, așa cum am aflat și eu. Urmează să se predea organelor de ordine în cel mai scurt timp. Printre drepturile care i-au fost interzise, după executarea pedepsei principale, se numără dreptul de a fi ales, de a ocupa o funcție publică”, a declarat Florin Surghie, avocatul lui Gigi Becali.

Acesta a mai afirmat că nu știa despre tentativa clientului său de a pleca, ieri, în Israel, neavând însă obligația să anunțe nicio deplasare mai scurtă de opt zile.

Valeriu Zgonea: George Becali își pierde mandatul de deputat

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, e explicat, la Digi24, ce se întâmplă cu mandatul de parlamentar al lui George Becali.„Este o chestiune foarte simplă. Domnia sa își pierde mandatul. Obligația noastră este punem în aplicare deciziile justiției. Noi luăm act de pierderea mandatului și vacantăm postul”, a declarat Valeriu Zgonea.

Eu l-am cunoscut pe domnul Becali, mi se pare un om extraordinar. Este un dosar cu care a venit la pachet când a câștigat mandatul”, a mai spus Valeriu Zgonea. 


Gigi Becali aşteapta verdictul final pentru dosarul în care a fost acuzat că a făcut un schimb ilegal de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, afacere care ar fi prejudiciat statul cu aproape 1 milion de dolari. Alături de el mai sunt inculpate trei persoane, printre care şi fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc. Toţi au fost achitaţi la primul proces, însă Parchetul a făcut recurs şi a cerut pedepse cu închisoarea.

Anchetatorii au susţinut că, în urma unui schimb de terenuri între Gigi Becali şi MapN, realizat între 1996 şi 1999, statul a fost prejudiciat cu aproape 1 milion de dolari, deputatul fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu. MApN i-ar fi dat omului de afaceri două terenuri din zona Voluntari totalizând 30 de hectare, primind la schimb un teren mai ieftin, în Ştefăneştii de Jos.

În rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie se arată că statul a fost păgubit cu aproape 1 milion de dolari, pentru că Ministerul Apărării nu avea dreptul să îi dea lui Becali terenurile. Motivul: acestea nu erau în proprietatea Armatei.

Ceilalţi trei inculpaţi sunt: fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu şi luare de mită: fiica fostului ministru, Ioana Babiuc, pentru că l-ar fi ajutat să primească şpaga; generalul Dumitru Cioflină, acuzat şi el de abuz în serviciu.

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat în urmă cu un an pe toţi cei patru inculpaţi din dosar, magistraţii considerând că probele aduse de procurori nu sunt suficiente pentru condamnare. Anchetatorii au făcut recurs, susţinând că decizia a fost eronată.

De cealaltă parte, avocatul lui Gigi Becali invocă aceeaşi concluzie ca procuratura, interpretată în favoarea clientului „Instanţa de fond a consacrat fără nici un dubiu că statul, la momentul respectiv, nu era proprietar al terenului. Şi dacă nu eşti proprietar al terenului, nu poţi să încerci un prejudiciu prin ieşirea din patrimoniu”, explică Florian Şurghie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri