Condamnați celebri eliberați în 2017

Data publicării:
dan voiculescu agerpres_7625442

Sărac în condamnări definitive, anul 2017 a fost cel al eliberării pentru majoritatea politicienilor sau oamenilor de afaceri celebri trimişi după gratii în anii anteriori. Dan Voiculescu, Relu Fenechiu şi Dorin Cocoş sunt unii dintre cei care au revenit în libertate. De clemenţa justiţiei au beneficiat şi doi dintre infractorii dovediţi care au fugit ani de zile de răspundere - Nicolae Popa şi Gregorian Bivolaru.

Dan Voiculescu a aflat pe patul de spital decizia prin care magistraţii i-au acordat eliberarea anticipată. Se internase acolo cu doar câteva zile înainte de decizia definitivă.

Dan Voiculescu, fost senator: „Am avut un sindrom de ocluzie intestinală mecanică, provocat de o strangulare a intestinului subţire. Aceste episoade sunt foarte periculoase, pentru că dacă nu eşti operat în şase-opt ore, se sparge intestinul şi tot ce e în intestin intră în organism.”

După mai puţin de trei ani de detenţie, dar cu încă un an câştigat după ce a scris 11 cărţi şi a făcut curăţenie în Penitenciarul Rahova, Dan Voiculescu a continuat să îşi susţină nevinovăţia.

Dan Voiculescu, fost senator: „Despre Rahova pot să vă spun că, indiferent de vorbe, mie mi-au fost furaţi trei ani din viaţă. Aceşti trei ani nu mi-i mai dă nimeni.

-Ce se va întâmpla cu acel prejudiciu stabilit prin decizia definitivă?

-Nu este niciun prejudiciu acolo, pentru că decizia 888 din 8 august 2014 va fi de către justiţia română demontat!”

După nici o lună, judecătorii considerau că şi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, trimis după gratii în două dosare de corupţie, poate beneficia de clemenţă. A fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Vaslui, iar în poarta închisorii a explicat de ce se opune recuperării prejudiciului.

-Statul are de recuperat un prejudiciu, 5,5 milioane de lei...

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor: Vedeţi telefonul ăsta? Să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele, şi dumneavostră spuneţi că e prost, e prost şi scump şi vechi. Logic îmi cereţi banii înapoi, dar ca să îmi cereţi banii trebuie să îmi daţi telefonul înapoi sau nu.

-Adică aşteptaţi transformatoarele înapoi?

-Da... Transformatoarele nu mai pot fi date înapoi pentru că SISE le-a vândut.”

Toamna a adus vestea eliberării şi pentru fratele fostului preşedinte al României. Mircea Băsescu a reuşit, la a treia cerere, să iasă din închisoare. A ispăşit un an şi trei luni din cei patru hotărâţi de judecători, care l-au condamnat pentru trafic de influenţă.

-Ce a fost cel mai greu acolo, cum aţi reuşit să treceţi peste timpul petrecut în celulă? Care au fost cele mai grele momente?

Mircea Băsescu, om de afaceri: Trece omul, ce să facem?

-De ce v-a fost cel mai dor?

-De copii!

 

Gregorian Bivolaru a părăsit, în septembrie, închisoarea. Condamnat în lipsă la şase ani de detenţie şi căutat în toată lumea de autorităţi timp de 11 ani, a fost eliberat după un an şi jumătate de detenţie. A ajuns în penitenciarele româneşti după ce a fost extrădat din Franţa, în 2016.

-Ce veţi face în libertate?

Gregorian Bivolaru: Voi vedea. O să scriu cărţi...

-Sunteţi vinovat pentru ce aţi fost condamnat?

-Nu, nu sunt vinovat!

În noiembrie, fostul parlamentar Dan Diaconescu a beneficiat, şi el, de eliberare condiţionată. A fost ajutat şi de recent adoptata lege, prin care condiţiile improprii de detenţie scad şase zile din pedeapsă pentru fiecare 30 executate.

Dan Diaconescu, fost deputat: Scuze de întârziere! Pe mine mă aşteptaţi?

-Da, Da!

-Pe mine mă aşteaptă românii?

-Regele audienţei liber, Doamne ajută!

-Lăsaţi-l să meargă acasă! Nu aveţi voie să daţi declaraţii!

-Dacă vreţi să ştiţi cum e în puşcărie, făceţi-vă televiziuni de succes şi partide de succes şi imediat o să intraţi!

Pentru că a şantajat un fost primar, folosindu-se de televiziunea pe care o deţinea, în 2010, acum Dan Diaconescu are interdicţia de a conduce o organizaţie mass-media.

Trei dintre cei patru condamnaţi din primul dosarul Microsoft au fost eliberaţi anul acesta. Gheorghe Ştefan, Dumitru Nicolae, zis Niro şi Dorin Cocoş au fost eliberaţi. Din suma confiscată de instanţă, 80 de milioane de lei, statul a recuperat ceva mai bine de 33 de milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri