Consecințe vot Borbely. Procurorul general cere modificarea statutului parlamentarilor

Data publicării:
tiberiu nitu 2 crop mediafax-1

Procurorul general al României cere schimbarea statutului deputaţilor şi senatorilor şi a legii privind responsabilitatea ministerială. El invocă cele două anchete blocate anul acesta de Parlament, în cazul fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, şi, acum, al fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely. Tiberiu Niţu aminteşte că propus modificarea legilor încă din septembrie 2014.

Propunerile Ministerului Public au în vedere (...) stricta delimitare a întinderii atribuţiilor autorităţii legislative, (...) în sensul că evaluarea probelor şi a oricăror aspecte privind oportunitatea măsurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare", afirmă Tiberiu Niţu, procurorul general al României.

Şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este deranjată de deciziile Parlamentului. În acelaşi timp, ea îl contrazice pe Laszlo Borbely care a susţinut în faţa colegilor că procurorii nu aveau probe noi pentru a cere, a doua oară în trei ani, urmărirea sa penală.

Au fost elemente noi care au fost subliniate de procurorii de caz în referatul care a fost înaintat Parlamentului. (...) Cred că de cel puțin cinci ani de zile am spus că nu este normal ca un vot politic să blocheze o anchetă și această imunitate ar trebui ridicată”, a declarat Laura Codruța Kovesi. 

O altă reacţie a venit din partea Ambasadei Statelor Unite al Americii: „Unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii", a transmis reprezentanța diplomatică.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune însă că în primul rând trebuie aplicată prezumţia de nevinovăţie. Şi sugerează că Laszlo Borbely ar putea fi victima unor denunţuri calomnioase.

În cazul miniştrilor nu este un lucru rău să existe un filtru, pentru foşti miniştri deputaţi, în Parlament, pentru miniştrii care nu sunt parlamentari filtrul este la preşedintele republicii, fiindcă orice ministru, indiferent cât a stat în funcţie, s-ar putea să se trezească cu fel de fel de denunţuri, fiindcă există oameni supăraţi, care nu au obţinut ceea ce au vrut”, a declarat Kelemen Hunor la RFI.

Victor Ponta a refuzat să comenteze această situaţie, după ce reprezentanţii opoziţiei au acuzat PSD că a votat pentru protejarea deputatului UDMR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri