Construcţie oprită în instanţă de locatarii unei străzi din Floreasca

Data publicării:
bloc

La doi ani de la începerea lucrărilor la acest imobil, locatarii din zonă au reuşit să anuleze, în instanţă, autorizaţia de construire a unui bloc de patru etaje înghesuit între alte trei.

Traian Constantin, avocat: „Aici, acum 2-3 ani, exista un spaţiu verde între blocuri, amenajat de către proprietari”.

George Niţu, locatar: „Din 34 la sută spaţiu verde a ajuns acum 5 la sută. Din şaizeci şi ceva de copaci au mai rămas vreo 5-6 copaci. Aşa că bucuria noastră este mare, nu numai a mea ci a încă 19 apartamente”.

Tribunalul Bucureşti a decis, în primă instanţă, că dezvoltatorul nu a respectat nici planul urbanistic zonal şi nici pe cel de detaliu.

George Niţu, locatar: „După ce noi l-am oprit prin lege să nu construiască, când era la subsol, la demisolul care este fals, nu există în acte, el a continuat şi a mai făcut încă trei nivele, cum se vede şi acum”.

Traian Constantin, avocat: „Este prima victorie în cartierul Floreasca, este o victorie muncită. Este o victorie care arată oamenilor că se poate să te lupţi cu sistemul, cu rechinii imobiliari”.

Proprietarul susţine că nu a încălcat sub nicio formă legea, chiar dacă zidul care înconjoară blocul este la un metru de geamul vecinilor.

Ştefan Marin, dezvoltator: „Am cumpărat un teren proprietate privată care a fost, într-adevăr, restituit către fostul proprietar prin instanţă. L-am cumpărat cu tot cu autorizaţie şi acum mi se spune că nu este legal? Este conform legii, există inclusiv studiu de însoţire care arată că nu afectează în niciun fel”.

Dezvoltatorul va ataca decizia instanţei, dar vecinii sunt decişi să se apere din nou şi speră chiar să obţină demolarea imobilului.

Traian Constantin, avocat: „Aşteptăm ca lucrurile să rămână definitive şi ulterior aşteptăm ca să dăm jos acest bloc. Vrem să fim primul bloc din Floreasca dat jos”.

La doar câteva străzi distanţă, un alt constructor încearcă să obţină autorizaţie într-un caz aproape identic. Un imobil de trei etaje care ar urma să fie ridicat pe un teren retrocedat în spatele unor blocuri. Şi aici oamenii sunt decişi să se opună.

Dragoş Marian, arhitect: „Una câte una sau mai multe, în funcţie de puteri, le vom duce în instanţă şi sperăm să mai tăiem din avântul dezvoltatorilor. Ştim bine că problema nu este doar în cartierul Floreasca, ci la nivel de municipiu”.

Pe site-ul Primăriei Capitalei un alt dezvoltator cere autorizaţie pentru un bloc de 33 de metri pe Calea Dorobanţilor, unde regimul maxim de înălţime este de 16 metri. Arhitectul-şef al Capitalei susţine că legea permite anumite excepţii.

Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei: „Cred că e interpretată greşit acea construcţie pentru că ea este lipită de o construcţie de aceeaşi înălţime. Deci nu e vorba de ceva ieşit din comun în zona respectivă. Prin planul de urbanism se pot modifica regulamentele pe zone restrânse.

Dacă va fi obţinută autorizaţia, blocul ar urma să fie ridicat chiar lângă Ambasada Serbiei, pe locul unei clădiri vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri