Contestaţia la neînceperea urmăririi penale pentru acuzațiile de plagiat la adresa lui V. Ponta a fost respinsă

Data publicării:
ponta guvern gov-5.ro

În 7 iunie, avocatul denunţătorilor lui Victor Ponta în cazul plagiatului a contestat la procurorul superior celui de caz soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premier, pe motiv că procurorul de caz a administrat probe fără să înceapă urmărirea penală şi a preluat integral expertizele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Săptămâna trecută, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins contestaţia, astfel că, în acest moment, soluţia de NUP mai poate fi atacată doar în instanţă, a cărei soluţie ar urma să fie definitivă, potrivit oficialilor din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie citați de Mediafax.

Rezoluţia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, a fost emisă în luna mai.

Denunţul la Parchetul instanţei supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.

Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Înaltei Curți, a arătat în rezoluţia prin care a dispus neînceperea urmăririi penale că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", după cum se arăta în denunţul făcut de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri