Continuă eliberările: Horia Simu părăsește închisoarea

Data actualizării: Data publicării:
horia-simu-01 accf52ef14

Omul de afaceri Horia Simu, condamnat la închisoare 4 ani de închisoare în iunie 2018, a obținut de la ICCJ contestația în anulare. El a fost condamnat în același dosar cu Alina Bica, fostă șefă a DIICOT. Magistrații au hotărât ănsă să o achite pe Bica în acest dosar. Aflată în detenție în Costa Rica, din cauza unei alte condamnări, ea a primit ieri aceeași veste.

Citiţi şi: Dragnea îşi pregăteşte plecarea de la putere. Şi întoarcerea. Ca preşedinte

Executarea pedepsei în cazul său este suspendată până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare depuse de Simu, termenul find stabilit în 21 ianuarie 2019.

Horia Simu a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în luna iunie 2018, pentru cumpărare de influență. În același dosar a fost condamnat și Șerban Pop, fost director ANAF, la 5 ani de închisoare cu executare. Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost achitată.

„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Potrivit aceleiași surse, mita a fost dată lui Șerban Pop în anul 2014 „pentru a interveni la nivelul conducerii D.I.I.C.O.T., în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri”.

Anchetatorii au susţinut că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.

Alina Bica a primit joi o suspendare a pedepsei după ce a contestat legalitatea completului de judecători care a dat sentința definitivă de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este cercetat şi Adriean Videanu. ICCJ a admis și contestația în anulare a lui Șerban Pop, fost președinte al ANAF.

Foştii miniştri Dan Şova şi Constantin Niţă, cât şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, au fost eliberaţi și ei din închisoare, zilele trecute.

Pentru fiecare dintre ei, judecătorii Curţii Supreme au decis suspendarea executării pedepselor primite în dosare de corupţie. Măsura se aplică până la momentul în care se va lua o hotărâre definitivă în cazul contestaţiilor.

Judecătorii instanţei supreme au luat aceste decizii în urma unor cereri formulate de apărătorii condamnaţilor, care au invocat că au fost constituite ilegal completurile de cinci judecători care au luat deciziile finale în respectivele dosare de corupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri