Contracte cu dedicaţie pe spatele nou-născuţilor. Aparatură medicală de 30 de milioane de euro, obiectul anchetei DNA în patru spitale bucureştene

Data publicării:
maternitate-4

Procurorii anticorupţie au descins luni la Ministerul Sănătăţii şi la patru spitale din Bucureşti, pe urmele unei afaceri de 30 de milioane de euro. Din 2007 şi până acum, maternităţile şi secţiile de Neonatologie ale celor patru spitale au cumpărat echipamente medicale numai prin licitaţii organizate la nivel central, trei firme fiind favorizate, indică surse din Direcţia Naţională Anticorupţie.


Un incubator încălzit cu sticle cu apă fierbinte sau o masă de naşteri din anii 50 - sunt doar două fotografii făcute în maternităţile din România în 2012 şi 2013, la cinci ani după ce Ministerul Sănătăţii începuse un program de dotare a maternităţilor cu bani de la Banca Mondială.

Maternităţile de grad I sau II, cele care sunt în oraşele mai mici, mai sărace, acelea chiar sunt subdotate. Am văzut maternităţi care au echipamente donate la Revoluţie, şi atunci erau second-hand”, afirmă Gabriela Alexandrescu, preşedintele organzaţiei Salvaţi Copiii România.

Rata mortalităţii infantile din România este cea mai ridicată din Europa. Nouă copii din 1000 nu apucă să împlinească un an. De aceea, Banca Mondială a alocat 30 de milioane de euro pentru dotarea maternităţilor şi secţiilor de Neonatologie. 200 de spitale au fost incluse în acest proiect început în 2007.

La Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, medicii au primit ventilatoare, incubatoare, pompe de perfuzie, monitoare cardiace şi de puls şi aparate de determinare a gazelor sanguine. „Teritoriul nu a avut nici un cuvânt de spus, pentru că la nivelul Ministerului Sănătăţii au fost comisii formate din specialişti care au făcut nişte caracteristici tehnice, iar achiziţiile au fost făcute în aceste caracteristici tehnice care au fost ulterior evaluate de unitatea Băncii Mondiale”, a declarat prof. Maria Stamatin, şeful secţiei de Neonatologie de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi.

La Constanţa au sosit şase ventilatoare pentru nou-născuţi prin acelasi program al Băncii Mondiale. „Mentenanţa o asigură spitalul, fiind o singură firmă producătoare şi fiind o singură firmă care are service-ul acestor echipamente. Bineînţeles că am făcut cu ei, pentru că nu aveam alternativă. Aceeaşi firmă se ocupă şi de consumabile, care înseamnă filtre, furtune”, arată la rândul său Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Suspiciunile procurorilor anticorupţie sunt legate chiar de aceste achiziţii. Ei spun că licitaţiile pentru achiziţionarea de aparatură medicală ar fi fost făcute cu dedicaţie. Deocamdată, nici un medic nu a fost acuzat în acest dosar.

Ce au căutat procurorii anticorupţie la Ministerul Sănătăţii şi la patru spitale bucureştene

Ministerul Sănătăţii este unul din locurile unde au mers luni dimineaţă procurorii anticorupţie, care au sigilat mai multe birouri şi au ridicat documente. „În cadrul ministerului există un departament pentru implementarea fondurilor provenite din Banca Mondială şi la Direcţia de Achiziţii şi Minister”, a declarat Răzvan Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, întrebat unde se desfășoară perchezițiile.

Răzvan Vulcănescu spune că nu știe cine a făcut parte din comisiile de achiziții vizate de DNA şi nici care a fost valoarea acestora.

Ancheta DNA a început în urma unei sesizări a Departamentului Antifraudă al Uniunii Europene - OLAF. Sesizarea viza achiziţiile pentru utilarea secţiilor de nou-născuţi în mai multe spitale din Capitală – Cantacuzino, Polizu, Fundeni şi C.C. Iliescu.

La Spitalul Cantacuzino, procurorii au descins puţin după ora 7 dimineaţa şi au verificat tot ceea ce înseamnă documente de achiziţie a aparaturii de pe secţia de Neonatologie în anii 2011-2012.

Surse judiciare susţin că, până acum, ancheta a stabilit că trei firme, din care una olandeză, ar fi fost favorizate de membrii comisiilor de organizare a licitaţiilor pentru a obţine fonduri. Practic, reprezenţii firmelor ar fi dat sume importante de bani membrilor comisiilor, funcţionari publici sau medici, pentru a afla informaţii din caietul de sarcini înainte de a îşi depune oferta. Astfel, firmele îşi asigurau adjudecarea contractelor.

Percheziţii au avut loc şi la Spitalul Polizu. Procurorii anticorupţie şi jandarmii de la Brigada Specială au verificat mai multe birouri şi au ridicat acte care atestă achiziţiile făcute pentru modernizarea secţiei de Neonatologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri