Contractele cu statul ale casei de avocatură Șova și Asociații

Data publicării:
grafica sova

Un raport al ANAF arată că Dan Şova, prin casa de avocatură, a primit bani de la următoarele companii:

CET Govora - 6,4 milioane de lei,

MFA Mizil - 3,6 milioane lei

Electrica SA - 2,9 milioane lei

Electrica Serv 1,8 milioane lei

Romfilatelia - 1,6 milioane lei

Banc Post - 1,1 milioane lei.

În 2011, ANAF a stabilit, în urma unei anchete, că societatea de avocaţi a lui Dan Şova are de plătit taxe suplimentare de peste 1 milion de lei. Asta pentru că în contabilitate ar fi fost introduse cheltuieli nedeductibile. De exemplu, vacanţe şi bilete de avion în Statele Unite, Turcia, Olanda sau Franţa, pentru care nu există dovada că ar fi fost vizite în scopuri profesionale.

Tot aşa au fost decontate materialele folosite pentru construcţia a două imobile din Poiana Braşov şi Izvorani. Iniţial, Dan Şova a spus că imobilele urmau să fie sedii secundare ale firmei sale de avocatură. Apoi, s-a răzgândit şi a anunţat ANAF că plăteşte taxele suplimentare.

Dan Şova a intrat în avocatură în 1995. Doi ani mai târiu, deschide cabinetul Şova, Raţiu şi Asociaţii, adică societatea care, peste ani, avea să semneze multe contracte importate cu statul.

În 2003, când Victor Ponta era preşedintele Tineretului Social Democrat, Dan Şova intră în PSD.

În 2006, parlamentarul Victor Ponta iniţiază o comisie de anchetă care să verifice contractele complexurilor energetice Turceni şi Rovinari.

Victor Ponta: „Sunt acuzat de anumite fapte comise în urmă cu 7-8 ani. E important să precizez că în urmă cu 7-8 ani nu aveam nicio poziţie în statul român şi partidul din care făceam şi fac parte era în opoziţie”.

Victor Ponta și contractele cu Rovinari-Turceni

După un an, comisia iniţiată de Victor Ponta chiar în perioada la care face acum referire îşi încheia activitatea. Fără concluzii. Aproape imediat, casa de avocatură a lui Dan Şova încheie primul contract cu Complexul Energetic Rovinari. Urmează Turceni. De la cele două companii de stat, la Şova şi Asociaţii ajung peste 7 milioane de lei.

În 2011, ANAF-ul condus de Sorin Blejnar se autosesizează, anchetează şi ajunge la concluzia că banii primiţi de Dan Şova au fost nejustificaţi. Contractele cu Turceni şi Rovinari au fost date fără licitaţie, iar cele 7 milioane de lei pentru asistenţă juridică au fost decontate fără niciun fel de documente justificative.

Adică societatea de avocatură trimitea facturile, iar cele două societăţi de stat plăteau fără să întrebe pentu ce sunt banii. Tot atunci, ANAF descoperă că, din aceşti ani, peste 180.000 de lei au ajuns în conturile lui Victor Ponta. Premierul de acum a tăiat cele 17 facturi despre care vorbeşte acum DNA.

Victor Ponta: „S-a spus la presă, doar pentru cei care pot fi uşor manipulaţi, că am comis 17 fapte de fals. Pot să vă arăt şi le voi duce la procuror, marţi, cele 17 facturi legal emise. Nu mi le-a cerut nimeni. Mi le-a cerut procurorul pentru marţi şi le voi depune la dosar”.

Tot în 2011, inspectorii fiscali au verificat şi contabilitatea cabinetului deţinut de Victor Ponta. De finanţele cabinetului se ocupa compania Efix 2000 SRL, firmă înfiinţaţă de Cornelia Naum, mama premierului. De altfel, mama premierului a fost cea care a ţinut legătura cu inspectorii ANAF.

Într-o adresă oficială, Victor Ponta a explicat fiscului că a primit banii de la Dan Şova pentru că l-a consultat în legătură cu dosarele penale aflate pe rolul instanţelor.

Victor Ponta: „Sunt 17 facturi legal emise pe care le voi depune la dosar, s-au înscris în contabilitate, la toate controalele a rezultat că au fost perfect legale, nu există acte false. Există un proces-verbal din 7.9.2011 care spune că nu s-a încălcat nicio lege şi că nu există niciun act care să nu fi fost încheiat conform legii”.

Casa de avocatură a lui Dan Şova avea în administrare un singur dosar penal legat de compania MFA Mizil. Mai mulţi avocaţi care au lucrat pe acest dosar au declarat procurorilor că Victor Ponta nu a avut nici cea mai mică legătură cu procesul acesta.

Acum, DNA susţine că Victor Ponta şi Dan Şova au falsificat 16 rapoarte de activitate cu care să justifice banii încasaţi. DNA susţine că banii care au ajuns la Victor Ponta de la Dan Şova provin din contractele cu Turceni şi Rovinari. Contractele au fost semnate de directorii celor două companii de stat, Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea. Acum, amândoi sunt urmăriţi penal de DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri