Corupție la Oficiul pentru Protecția Martorilor. Alți patru polițiști reținuți, după ce directorul Adrian Bărăscu a fost reținut ieri

Data publicării:
adrian barascu

Actualizare 13,45. Procurorii DNA au reținut pentru 24 de ore alți patru polițiști de la Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și deturnare de fonduri.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost reținuți Dan Cristian Pușcaș, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduș și Marcel Daniel Gomeajă, toți având gradul de comisar șef în ONPM.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul altor doi angajați de la ONPM, respectiv Viorel Marcel Croitoru (comisar șef) și Cristian Pintilescu (director adjunct).


Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, chestorul Adrian Bărăscu, a fost primul adus la DNA. Ofiţerul s-a arătat surprins de ce i se întâmplă.

- Ştiţi ce suspiciuni planează asupra dumneavoastră?

- Niciuna.

- Aţi cheltuit banii martorilor protejaţi?

- Niciodată.

Procurorii Anticorupţie susţin însă altceva. Potrivit acestora, şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor ar fi comis nu mai puţin de opt infracţiuni, printre care obţinere şi deturnare ilegală de fonduri şi abuz în serviciu.

Aproape 180.000 de lei ar fi prejudiciul adus de chestorul Adrian Bărăscu instituţiei pe care o conduce, prin contracte de încredinţare directă. Nu e singura neregulă descoperită. Începând de anul trecut, el ar fi cerut, alături de câţiva subalterni, mai mulţi bani pentru Programul de Protecţie a Martorilor. Doar că o parte din fonduri nu au fost folosite în acest scop.

Potrivit anchetatorilor, chestorul de poliţie a folosit ilegal peste 250.000 de lei. Ca să justifice aceste cheltuieli, el ar fi semnat şase documente false. Mai mult, susţin procurorii, Adrian Bărăscu şi-a ameninţat un subordonat pentru ca acesta să nu mai dea declaraţii anchetatorilor.

Petre Toba, ministru propus al Afacerilor Interne: „În ultimul an au fost mai multe verificări ale IGPR la această structură, Oficiul pentru Protecţia Martorilor. Parte din aceste verificări au fost înaintate unităţilor de parchet competente, ţinând cont constatări.”

După cinci ore de audieri, Adrian Bărăscu a ieşit din sediu DNA încătuşat.

Adrian Bărăscu: „Hai, hai, hai. Am refuzat procurorul deoarece suntem în conflict. Pentru că anul trecut am avut reclamaţii din partea domnului procuror.”

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi un comisar din Oficiul pentru Protecţia Martorilor şi un psiholog al instituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri