Cristian Pârvulescu: Era o bătălie de dus. Președintele Klaus Iohannis nu a dus-o

Data actualizării: Data publicării:
cristian parvulescu

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că era o bătălie de dus în privința avizului CCR de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, bătălie pe care președintele Klaus Iohannis nu a dus-o.

„Ca o surpriză, sigur, înțeleg contextul, coaliția trebuia să discute despre suspendarea președintelui, și singurul  motiv ar fi fost neaplicarea deciziei CCR. Dar este vorba de un aviz sau decizie? Este clar că președintele a luat aceasta decizie pentru a împiedica suspendarea.

Șantajul cu suspendarea a funcționat. Nu cumva este abandonata lupta anticorupție? Riscul de politizare al funcției de procuror-șef DNA și justiției în general este foarte  mare. E greu de tras o concluzie, dar prima impresie e că președintele a luat o decizie tactică și nu una strategică. Există o mare îngrijorare în ceea ce privește lupta anticorupție. Liderii coaliției nu se puneau de acord cu suspendarea. Sigur ca aici discutăm despre o evidentă fragilizare a poziției pe care o are Dragnea.

S-ar putea ca decizia președintelui să vină în acest context. Nu are legătură cu lupta pentru protejarea justiției, care probabil că este o prioritate a președintelui, sper, dar mai degrabă cu încercarea de a destabiliza PSD, poziția lui Dragnea care avea un singur instrument, suspendarea lui Iohannis, care ar fi permis schimbarea totală a dezbaterii politice pentru următoarele luni. Lucrurile pot evolua.

Sigur că nu mai există o majoritate, dar nu este deloc clar că  Dragnea nu reușea să impună această majoritate. Singurul impediment pe care-l aveau era să mobilizeze o majoritate în Parlament și trebuia să fie săptămâna asta. Am putea spune că este vorba de un eșec a lui Dragnea, dar ar putea să se transforme într-o problemă gravă pentru independența justiției. (...)

Legea de organizare și funcționare a CCR arată că în privința conflictelor instituționale se emit avize, nu decizii, iar avizele nu sunt obligatorii. Era o bătălie de dus, președintele nu a dus-o. Președintele putea să ceară lămuriri la CCR, dacă e vorba de aviz sau decizie. Dacă se constata că există  o contradicție în termeni se putea foarte bine merge în justiție.

CCR a pierdut patru procese pe care le-a avut pentru neaplicarea unor legi. Avizele nu sunt obligatorii. Aici parcă s-a incriminat un conflict între instituții. Avizele sunt în cazul conflictelor instituționale, deciziile și hotărârile privesc legile. Acelea sunt definitive și obligatorii”, a spus Cristian Pârvulescu, în direct la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri