Cristian Preda: Auzindu-l pe Toader, ai impresia că-l asculţi pe Emil Bobu. Iohannis pare depăşit de situaţie

Data actualizării: Data publicării:
cristian preda

Demersul ministrului Justiţiei privind revocarea procurorului general este absolut scandalos, declară la RFI europarlamentarul Cristian Preda (PPE). Reacţia sa vine după ce Tudorel Toader a anunţat că-i va trimite joi oficial preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Augustin Lazăr. Eurodeputatul a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis pare complet depăşit de situaţie şi a abandonat confruntarea cu forţele răului din societatea românească, scrie News.ro.

Cristian Preda critică demersul lui Tudorel Toader: „E absolut scandalos, pentru că iată, în preajma preluării preşedinţiei Consiliului UE, ministrul Justiţiei face un gest public care nu poate fi citit decât în acest fel: nu vreau stat de drept. Ăsta e mesajul pe care-l trimite Bucureştiul, nu ne interesează statul de drept, ne interesează bunul plac al corupţilor. Aşa intră România în această primă preşedinţie, cu o filosofie absolut antieuropeană (...). Ce vrea acest domn este distrugerea sistemului de justiţie din România şi întoarcerea la timpul în care politicienii controlează dosarele, decid cine este judecat şi cine este condamnat (...). Auzindu-l pe Tudorel Toader, ai impresia că-l asculţi pe Emil Bobu. De altfel, nivelul de competenţă al miniştrilor nu este departe de cel al Linei Ciobanu, Elenei Ceauşescu, Dincă şi nivelul altor demnitari comunişti”.

Întrebat ce poate face preşedintele Klaus Iohannis, eurodeputatul a răspuns: „Dumnealui poate face multe, dar am impresia că se odihneşte, cum a făcut-o în mare parte din mandatul care stă să se încheie. Pare complet depăşit de situaţie, a abandonat confruntarea cu forţele răului din societatea românească şi din nefericire, cetăţenii români care doresc să trăiască la fel cum trăiesc ceilalţi europeni sunt pur şi simplu abandonaţi de elitele politice, aflate la guvernare”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat, joi, că trimite la Cotroceni cererea de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr, precum şi propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o.

foto interior
Foto: fotopoliticus.blogsport.com

Emil Bobu a fost un demnitar comunist român. Provenea dintr-o familie modestă de țărani, iar după școala elementară - patru clase - a fost angajat strungar. În noiembrie 1945 a devenit membru PCR, iar apoi a ajuns procuror, membru al CC al PMR, secretar al CC al PCR, președinte al Sfatului Popular Regional Suceava, ministru de interne, potrivit Wikipedia.

După 1989 a fost condamnat la închisoare pe viață pentru „participare la genocidul națiunii române” (conform Raportului Comisiei Tismăneanu). Pedeapsa i-a fost comutată în aprilie 1990 de Curtea Supremă de Justiție la 10 ani de detenție, în urma schimbării încadrării la „complicitate la omor deosebit de grav”, dar a efectuat doar trei ani. A fost eliberat condiționat pentru motive medicale.

La 12 iulie 2014 a murit la Spitalul Universitar de Urgență București, în urma unui atac cerebral.

A fost căsătorit cu Maria Bobu, fostă ministru de justiție.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri