Sari la conținut

Cristian Tudor Popescu, despre semiotica siglei DNA și a cătușelor

„Dacă ne uităm acum la emblema DNA și la acea doamnă (zeița Themis cu balanța justiției - n.r.), care n-are în mână o sabie, are un paloș, un Zweihänder, îl mânuiește cu o singură mână - e făcut cam pe statura doamnei Kovesi paloșul ăla. Și acolo are și balanța. Dar uitați-vă la poziție! Ce sculă credeți că va folosi doamna aceasta înainte de toate: balanța sau sabia? Balanța o ține undeva mai sus, o ține ca pe un felinar. Ce să facă cu ea? În schimb, priza la sabie este foarte relevantă și e clar ce se întâmplă. Indivizii ăștia care vorbesc de DNA în felul ăsta (instrument de abuz politic - n.r.) uită că e o sabie acolo. E o sabie lângă balanță. Prin urmare, DNA-ul atacă cu sabia. Și firește că, finalmente, decide balanța. Asta-i altă manipulare, dezinformare, diversiune, practicată sistematic: domnule, arestează procurorii ăștia pe toată lumea, când vor ei și cum vor ei! Nu arestează pe nimeni procurorii! Procurorii te duc la arest, după care judecătorul decide dacă vei rămâne în arest sau nu”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Iar în ceea ce privește cătușele, pentru că avem o adevărată simbolistică a cătușelor: domnule, să nu li se mai pună cătușe! Ce-i cu cătușele astea? Ce-o fi cu ele? De ce discutăm atâta despre cătușe? Păi hai să vedem ce fac inșii ăștia puși în cătușe cu ele. Unii dintre ei le-ascund. Își pun haina peste ele, își pun haina chiar și-n cap. Unii dintre ei încearcă să nu le rămână figura în acea situație imprimată în memoria imaginii de televiziune. Alții, dimpotrivă, le ridică deasupra capului, strigă niște lozinci, le transformă într-un titlu de glorie. Eu zic că dacă o persoană adusă la DNA în cătușe, potrivit legii, nu are nimic de ascuns, nimic să-și reproșeze, este nevinovată, acea persoană nici nu-și va ascunde cătușele, nici nu-și va pune haina în cap și nici nu le va ridica deasupra capului. Va intra acolo. Dl. Vâlcov n-a avut cătușe, dar dacă ar fi avut, ce problemă era?”, s-a întrebat Cristian Tudor Popescu.

Comparația nepotrivită cu ce se întâmpla în anii '50 și cu arestarea lui Maniu - vehiculată de unele televiziuni - reprezintă, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, expresia manipulării și a diversiunii. „Când vrei să acreditezi o anume situație, o anume postură greu de susținut, faci un transfer către o altă situație, o altă conjunctură, de data asta încărcată cu un trecut glorios, un trecut nobil, un trecut moral puternic și anume disidența anticomunistă și deținuții politici. Asta se face acum: se încearcă transferul ăsta de imagine, ca și cum alde Udrea, Șova, Vanghelie și toți ceilalți: Becali, Năstase – Năstase s-a definit, a încercat și el să se echivaleze cu un deținut politic ca aceia din anii '50, pentru că dă bine să faci transferul ăsta (...) DNA-ul pentru noi/E Securitatea 2 – asta e ideea, vedeți? Toți sunt deținuți politici. Toate sunt dosare politice în țara asta! Nimeni n-a ciordit! Și-atunci, de unde, domnule, găurile astea enorme în bugetul statului? De unde dansul ăsta dement al zecilor și sutelor de milioane de euro peste România, dacă toată lumea este condamnată politic?”, a comentat jurnalistul.

„Toţi neodisidenţii aştia care se luptă din greu cu DNA-ul, i-am auzit spunând altceva astăzi - drepturile omului, să respectăm drepturile omului! Da, domnule, să le respectăm, dar oare drepturile oamenilor din țara asta, atunci când au fost date şi luate şpăgi de zeci de milioane, de 7 milioane, de o sută de milioane, banii aştia de unde au fost luaţi? De la cetăţeni, de la noi, de la cei ce mor prin spitale, de la copiii care îngheaţă prin săli de clasă, de acolo au fost luate, nu pluteau niște bani așa, în aer, și hop! a venit cineva şi i-a luat. Şi atunci, unde sunt drepturile? Cum au fost călcate în picioare drepturile acestor oameni din ţara asta? (...) Până să ajungă inșii ăștia în poarta DNA, să le se pună cătuşele, aceşti inşi au fost validaţi de politicieni, de televiziuni, de presă, de societatea civilă şi de electorat, dl Vanghelie a fost ales de către electorat, dl Şova a fost ales de către electorat, dna Udrea şi toţi ceilalţi, deci asta este problema”, a mai spus jurnalistul.

E un triumf amar faptul că după ce dl Vanghelie și-a făcut mendrele cum a vrut în toți anii ăștia, acum vine în sfârșit DNA-ul - care are și el partea lui de vină atâția ani de zile lăsându-l în pace - vine acum și-l ia!” - a conchis Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți în materialele video de mai sus comentariile complete ale lui Cristian Tudor Popescu la Digi24.