Critici în raportul MCV. Danileț: Mecanismul nu va fi ridicat anul viitor

Data actualizării: Data publicării:
danilet

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, spune că raportul Comisiei Europene privind progresele României în domeniul justiției este negativ, în condițiile în care doar un sfert dintre recomandări au fost îndeplinte. Magistratul mai spune că nu sunt șanse ca MCV să fie ridicat anul viitor, așa cum anunța ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Din cele 12 recomandări nu am îndeplinit decât 3 măsuri și jumătate. Deci raportul este negativ”, a spus Cristi Danileț.

„Statul mai are mult de făcut. România va fi monitorizată până la sfârșitul lui 2018 și abia după aceea se va discuta de ridicarea MCV. În niciun caz nu se va ridica anul viitor”, a spus judecătorul.

Ministrul Justiției spunea, pe de altă parte, că este un raport pozitiv, de etapă, și că România poate îndeplini toate măsurile la timp astfel încât în ianuarie 2019, când va prelua președinția rotativă a UE, să nu mai fie sub Mecanismul de cooperare și verificare.

În ceea ce privește îngrijorările Comisiei Europene, Danileț spune: „Ce mi-a atras atenția au fost chestiuni de modificare la legile justiției, în legătură cu care Comisia Europeană chiar menționează faptul ca întreaga societate civilă din România plus majoritatea magistraților au avut reacții puternice cu privire atât la propunerile care au venit de la Ministerul Justiției, cât și propunerile care se află în momentul de față în Parlament. Și a subliniat Comisia Europeana că de două ori Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ.”
„Este un motiv de îngrijorare, mai spune Comisia, modul în care este respectată independența justiției în România. Pe de o parte la nivel declarativ, că sunt multe atacuri ale politicienilor îndreptate asupra magistraților, și Comisia atrage atenția că, deși în România s-au adoptat acele coduri de etică, de conduită, acestea nu sunt resectate”, a mai spus judecătorul.

Comisia Europeană arată în raportul MCV publicat miercuri că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, mai spune CE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri