CSM a dat aviz negativ pentru revocarea procurorului general Augustin Lazăr

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar tudorel toader_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Un singur vot a fost pentru revocarea lui Augustin Lazăr: cel al lui Tudorel Toader. Celelalte cinci voturi au fost împotriva revocării.

augustin lazar tudorel toader_Photos_Octav_Ganea
Tudorel Toader, ministrul justiției, vrea revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. CSM a dat aviz negativ | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A fost o ședinţă tensionată la CSM pe tema revocării procurorului general al României. Ministrul justiţiei a ignorat recomandările din raportul MCV, de a renunţa la procedură, şi insistă să-l înlăture din funcţie pe Augustin Lazăr. Pe de altă parte, procurorul general îl acuză pe Tudorel Toader de ingerinţă în ancheta privind violenţele de la protestul din 10 august şi de abuz.

Secția pentru procurori a CSM s-a reunit luni în ședința publică, pentru a aviza, cu titlu consultativ, propunerea făcută luna trecută de Tudorel Toader, ministrul justiției, de revocare a procurorului general al României. Conform procedurii, ministrul a fost invitat să își susțină solicitarea, apoi Augustin Lazăr a luat cuvântul pentru a se apăra, iar la final membrii Secției au putut adresa întrebări. Deliberarea este secretă, după care Secția va anunța care este avizul - favorabil sau negativ. Este însă o opinie consultativă, cel mai probabil nu îl va face pe ministru să se răzgândească, mai ales că el a trimis deja la Cotroceni raportul de evaluare a lui Augustin Lazar, pe baza căruia cere revocarea.

Citiți și: Lazăr: Raportul lui Toader, colaj de detractări publice. Numitorul comun: instrumentarea dosarului „10 august 2018”

Augustin Lazăr a contestat la Curtea de apel Alba Iulia raportul de evaluare.

Citiți și:  Instanța a decis când se pronunță pe contestația lui Augustin Lazăr la procedura de revocare

Şi în cazul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, avizul a fost negativ, ceea ce nu l-a împiedicat pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader să trimită mai departe, preşedintelui Klaus Iohannis, propunerea de revocare a acesteia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri