CSM a publicat al doilea protocol încheiat cu SRI

Data actualizării: Data publicării:
crop CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut public, vineri, protocolul încheiat în 2012 cu Serviciul Român de Informații, protocol care a fost denunțat în 2017.

Protocolul, clasificat „strict secret”, are trei pagini și este semnat atât de președintele CSM de la acel moment, Alina Nicoleta Ghica, și de ex-directorul SRI George Maior, cât și de adjuncții acestora, Oana Schmidt-Hăineală și Florian Coldea.

Părțile cooperează, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege în scopul asigurării independenței și înfăptuirii justiției, precum și al cunoașterii, prevenirii și contracarării vulnerabilităților și factorilor de risc care pot afecta starea de legalitate, menținerea ordinii de drept, precum și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, ca valori de securitate națională, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”, se arată în protocol, la rubrica „scop”.

Cooperarea dintre părți presupunea:

- valorificarea eficientă a posibilităților pentru identificarea anticipată și înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiției sau realizarea securității naționale;

- informarea reciprocă cu datele și informațiile pe care fiecare parte le deține și care sunt utile în vederea îndeplinirii atribuțiilor specifice celeilalte părți;

- analizarea unor proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitate al părților;

- schimbul de materiale documentare, de lucrări și date utile celeilalte părți, pentru elaborarea unor materiale de specialitate.

Protocolul integral poate fi citit AICI.

Pe 24 aprilie, CSM a publicat protocolul încheiat în anul 2014 între Consiliu şi SRI, prin Centrul Naţional Cyberint (CNC). Documentul avea obiective de asigurare a securităţii cibernetice a Consiliului.

Protocolul privind cooperarea în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii a fost încheiat la data de 18 decembrie 2014, fiind semnat de conducătorii celor două instituţii la acel moment, preşedintele CSM Adrian Bordea şi directorul SRI George Maior.

Potrivit documentului, obiectul protocolului îl reprezenta stabilirea condiţiilor în care se face schimbul de informaţii între părţi, modalităţilor în care informaţiile sunt transmise, cadrului general de cooperare şi obligaţiilor asumate de cele două părţi.

CSM se angaja să transmită către Centrul Naţional Cyberint informaţii referitoare la atacurile cibernetice sau alte incidente de securitate informatică, mesajele de tip „spam” stocate pe serverele de poştă electronică şi, la solicitare, mesajele de tip „NetFlow” provenite de la serverele conectate în reţelele furnizorilor de servicii de telecomunicaţii.

La rândul său, Centrul Naţional Cyberint trebuia să transmită către CSM informaţii actualizate privind vulnerabilităţile sistemelor informatice şi de comunicaţii, rapoarte periodice cu privire la starea de securitate a reţelelor instituţiei şi informaţii cu privire la ameninţările cibernetice constatate sau la incidente de securitate.

În ședința de plen a CSM din 4 aprilie, vicepreședintele Codruț Olaru a declarat că CSM, Inspecţia Judiciară şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încheiat procoale de cooperare cu Serviciul Român de Informaţii.

„Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar după cum urmează: Parchetul de pe lângă ICCJ, ICCJ, IJ, şi la nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocol denunţat în 2017 la iniţiativa tuturor membrilor Consiliului. Toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, în perioada 2005-2018 nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am primit la această dată, nu sunt ataşate protocoalele în forma scrisă. Toată situaţia a vizat doar o corespondenţă minimală”, declara Codruţ Olaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri